"Vakcine, vakcine, vakcine." Ovo je mantra koju je danska premijerka, socijaldemokrata Mette Frederiksen, ponavljala prilikom ukrcavanja u avion koji će je odvesti u Tel Aviv na sastanak sa izraelskim kolegom Benjaminom Netanyahuom kako bi istražila načine saradnje na polju vakcinacije.

Na društvenim mrežama Frederiksen je pokazala fotografiju koja sugerira osmijeh ispod maske, popraćenu tekstom u kojem se potrudila da putovanje opravda "ključnim" za pomak ka razvoju i proizvodnji vakcina protiv Covida.

Putovanje je izazvalo bijes u određenim sektorima palače Christianborg, sjedišta danske vlade i parlamenta, posebno među strankama najbližim izvršnoj vlasti, zbog namjere premijerke da sarađuje s Izraelom i kupuje višak vakcina dok vlada Netanyahua odgađa vakcinaciju Palestinaca sa okupiranih teritorija.

"Sretni smo što kupujemo vakcine od zemalja koje ih ne mogu koristiti, bilo zato što nemaju vremena da ih primene istom brzinom kao i mi, ili iz drugih razloga," tvrdila je premijerka ranije tokom nedjelje. Izjava je to koja je podigla tenzije među danskom ljevicom. Tri stranke koje pružaju vanjsku podršku socijaldemokratskoj izvršnoj vlasti, od vitalnog značaja za njezino upravljanje, kritizirale su prijedlog.

Søren Søndergaard, parlamentarac iz saveza Crveno zelenih, smatra da je to "nedopustivo u situaciji u kojoj Palestincima nije zagarantovano dovoljno vakcina".

"Danska ne bi trebala odobravati izraelsku okupaciju i politike aparthejda radi isporuke vakcina danskom stanovništvu," dodao je. Upozorio je i da se premijerka putovanjem u Izrael "pridružila izraelskoj predizbornoj kampanji u korist Netanyahua".

Ovu je argumentaciju iznio i glasnogovornik Socijalističke partije (SF) Karsten Hønge, upozorivši na rizik da bi Frederiksen mogla postati "korisni idiot" za kampanju izraelskog predsjednika.

Iako je bio manje ozbiljan, Martin Lidegaard iz Socijalno-liberalne stranke (Radikale Venstre) također je osporio posjetu Jeruzalemu uvjeravajući da će Frederiksen imati "loš ukus u ustima" ako kupi ostatke doza od Izraela i zamjera joj što je dala prioriteta putovanju umnjesto pregovorima o ponovnom otvaranju danskog društva.

Vodeće danske novine, progresivno nastrojeni Politiken, nazvale su Netanyahuovu politiku vakcinacije "sramotnom" i ustvrdile da bi premijerka "trebala da ga osudi, a ne da moli Izrael za vakcine".

"Iako novac za bogatu zemlju poput Danske ne bi trebao predstavljati problem kada je riječ o vakcinama, ipak postoje moralna ograničenja," piše list.

Danska je među evropskim zemljama s najvećim udjelom imuniziranog stanovništva (8,2% je primilo barem jednu dozu, a 3,2% obje), ali vrlo daleko od Izraela, gdje je više od polovine stanovništva već primilo barem prvu doza. Premijerka je obećala da će se cijelo odraslo stanovništvo vakcinisati prije ljeta, ali pati od istih problema s opskrbom kao i druge evropske zemlje.

U misiji u Izraelu, što je bio jasan znak neodobravanja načina na koji Bruxelles nabavlja vakcine, bila je u pratnji austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, koji je kritizirao sporost Evropske agencije za lijekove u njezinim ovlaštenjima i kašnjenja i neusklađenost sa proizvođačima. Frederiksen je bila nešto više diplomata i, iako je izrazila razočarenje što ne može brže vakcinisati svoje stanovništvo, također je cijenila akciju zajednice. "U EU radimo s ostalim zemljama kako bismo brže isporučili više vakcina", rekla je.

„Moramo razmišljati o budućnosti; pripremite se za potencijalne mutacije. Jer ako nam je koronavirus nešto pokazao, to je da nam treba jača obrana od zdravstvenih kriza koje prijete našem društvu, zdravlju i ekonomiji ", rekla je." I to je glavni razlog zašto odlazim u Izrael ", dodala je hvaleći Izrael kako je ta zemlja "apsolutno na čelu svijeta" u kampanji vakcinisanja protiv Covida.

Frederiksen je ranije tokom sedmice spomenula mogućnost pokretanja novih fabrika u saradnji sa Izraelom. „Ne isključujte nijednu ideju, čak ni izgradnju tvornica ", rekla je. A ideja se počela oblikovati nakon jučerašnjeg sastanka u Jeruzalemu, gdje je troje čelnika najavilo stvaranje razvojnog i investicijskog fonda u zajedničkoj proizvodnji vakcina.