Državljani Katara danas su, u osam ujutro po tamošnjem vremenu, počeli izlaziti na prve parlamentarne izbore u toj zaljevskoj zemlji, na kojima se biraju dvije trećine savjetodavnog vijeća Šure, tamošnjeg parlamenta.

Glasači su počeli pristizati na izborna mjesta, muškarci i žene zasebno, kako bi izabrali 30 članova tijela koje broji 45 mjesta. Vladajući emir imenovat će preostalih 15 članova Vijeća.

Osamnaest žena je među 183 kandidata koji se nadaju da će biti izabrani u 30 okruga u zemlji. Vijeće će imati zakonodavnu vlast te će odobravati opću državnu politiku i budžet, no nema kontrolu nad odbranom, sigurnosti ni ekonomskom i investicijom politikom te male, ali naftom bdržave u kojoj nema političkih stranaka.

Izbori, koji su odobreni 2003. ustavnim referendumom, odvijaju se uoči Svjetskog fudbalskog prvenstva koje se igra u Kataru sljedeće godine.

Zamjenik katarskog premijera i ministar vanjskih poslova, šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani, prošli mjesec je opisao glasanje kao novi "eksperiment" te je rekao da se ne može očekivati od Vijeća od prve godine da ima "punu ulogu bilo kojeg parlamenta."

Zbog velikog broja stranih radnika u Kataru, najvećem proizvođaču ukapljenog prirodnog plina na svijetu, njegovi državljani čine tek 10 posto od ukupno 2,8 miliona populacije. Čak ni svi oni koji su unutar tih deset posto nemaju pravo glasa.

Osim domaćinstva Svjetskog prvenstva, ovi bi izbori mogli pomoći Kataru da poboljša svoj imidž u inozemstvu. Ta zemlja igra ulogu posrednika između međunarodne zajednice i talibana iz Afganistana I pomagala je čprilikom evakuacija iz te zemlje.

Predizborna kampanja nekih kandidata uključivala je prijedloge poput pružanja besplatnog smještaja državnim službenicima ili novčane pomoći za novorođenčad do punoljetnosti. Međutim, drugi su se usredotočili na društvena pitanja poput osnaživanja statusa mladih i žena.

Izborna kampanja, koja je započela 15. septembra, protekla je bez incidenata nezadovoljstvu zbog člana u izbornom zakonu koji ograničava pravo kandidiranja samo za katarane sa "izvornom nacionalnošću”.

Onima koji su stekli državljanstvo biće dopušteno glasati samo ako im je dedo Kataranin i rođen u toj zemlji.

Katarski je emir 1972. imenovao Vijeće Šure, a samo Kuvajt ima parlament s punim ovlaštenjima, dok ostali Bahrein, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Saudijska Arabija imaju vijeća Šure s ograničenim zakonodavnim ovlaštenjima. U Saudijskoj Arabij članove Šure imenuje kralj.