Danas je Bosna i Hercegovina zabilježila najviše zaraženih u jednom danu od pojave prvog zlučaja infekcije virusom korona u našoj zemlji, što je svakako alarmirajući podatak.

Naime, u Federaciji je u toku dana zabilježeno 1.715 novih slučajeva, dok u entitetu Republika Srpska ta brojka iznosi 393 slučajeva. U Brčko distriktu je zabilježeno 161 novozaraženih.

Zbog pogoršanja situacije uvjetovane pandemijom virusa korona danas je održana i hitna sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH na kojoj je donesen novi set epidemioloških mjera.

Na današnjem sastanku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH donesen je novi set mjera upravo zbog pogoršanja epidemiološke situacije u ovom bh. entitetu.

Broj okupljanja u zatvorenom prostoru smanjuje se na 30 osoba. Ukoliko objekti odluče da se radi po VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) režimu, ova brojka može biti proširena na 60 osoba. Isto tako, na otvorenom prostoru dopuštaju se okupljanja do maksimalno 100 osoba, uz VTP najviše 200.

Također, kina, kongresi i konferencije ostaju otvoreni uz prisustvo maksimalno 100 ljudi.

Onim osobama koje su preboljele virus korona potvrda će vrijediti četiri mjeseca, dok će antigenski test važiti 24 sata. S druge strane, PCR će važiti 48 sati.

Ako je osoba primila tri doze vakcine protiv virusa korona, potvrda će vrijediti devet mjeseci, dok će za one vakcinisane dvjama dozama biti validna šest mjeseci.