Njemački vozač Formule 1 Michael Schumacher u srijedu, 17. decembra dolazi u Sarajevo. U saopštenju organizacije "Hope 87", navodi se da ce Schumacher posjetiti ovu organizaciju u funkciji ambasadora UNESCO-a za sport, a u sklopu projekta kojeg finansira njemacka Komisija UNESCO-a "Kinder in Not".

Ovaj projekat, koji se putem organizacije "Hope 87" realizuje od 1993. godine, odnosi se na pomoć djeci amputircima i civilnim žrtvama rata. U posjetu ovoj organizaciji sutra bi trebalo da stigne delegacija koju će predvoditi ambasador UNESCO-a Ute Henriette Ohoven, sa kojom se vraća i dvoje djece amputiraca.

Bila je to kratka vijest agencije Onasa kojom je najavljen drugi dolazak Michaela Schumachera u Sarajevo. Danas je Schumacheru rođendan, legendarni vozač Formule 1, sa najviše titula prvaka svijeta, napunio je 53 godine. Nažalost, to je još jedan rođendan nakon teške skijaške nesreće koja se desila 29. decembra 2013. Od tog dana do danas veliki je Nijemac zakovan za krevet.

Schumacher je u svojoj karijeri zaradio milione, mnogo tog novca je donirao. Schumi je, tako, učestvovao i u akciji pomoći djeci ranjenoj tokom Opsade Sarajeva i posjetio je glavni grad Bosne i Hercegovine 1996. i 1997. godine. Godine 1999. u Sarajevo je dovezao specijalno vozilo za djecu koja su bila osakaćena u eksploziji mina nakon Agresije.

Sarajevo je Schumachera proglasilo svojim počasnim građaninom 2014, odavši tako počast  Schumacher za svu pomoć koju je pružio djeci žrtvama rata. Prilikom prve posjete Bosni i Hercegovini, odmah nakon Agresije, Schumacher je posjetio bolnicu  Sarajevu i donirao milion eura djeci.

Prije osam godina vijesti iz francuskih Alpa šokirale su svijet. Objavljeno je da je Schumacher doživio nesreću na skijanju u odmaralištu Meribel. Sedmerostruki prvak Formule 1 udario je glavom u kamen i pretrpio oštećenje mozga koje mu je zauvijek promijenilo život. Helikopterom je prebačen u najbližu bolnicu, gdje je utvrđeno da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno. Kasnije je upućen u Grenoble, gdje je dva puta operiran. Tamo je ostao u komi šest mjeseci, dok se nije probudio u junu 2014. godine.

Istraga je pokazala da je napustio označeno područje skijališta i izgubio ravnotežu prije nego što je glavom udario o rub stijene. U šoku, ali pri svijesti kada je stigla hitna služba, Michael Schumacher je helikopterom prebačen u bolnicu u Grenobleu, gdje je podvrgnut prvoj operaciji zbog "traumatske ozljede mozga s komom koja je zahtijevala hitnu neurohiruršku intervenciju". Nakon što je izašao iz kome, prebačen je u Švicarsku, prvo u bolnicu u Lausannei, a zatim u svoj dom.

Danas gotovo niko ne zna u kakvom je tačno zdravstvenom stanju Schumacher.

Sedmerostruki prvak, koji je danas napunio 53 godine, debitirao je u F1 s timom Jordan 1992. godine, s kojim je odvezao samo jednu trku, a potom je otišao u Benetton, gdje je 1994. i 1995. osvojio svoje prve dvije svjetske krune. .

Ferrari ga je angažirao 1996. i sa tim je timom je osvojio pet uzastopnih titula prvaka, između 2000. i 2004. godine. U Ferrariju je bio do 2006. a onda otišao u Mercedes, za koji je vozio između 2010. i 2012. godine.

Danas, na njegov 53. rođendan, Sarajevo je bogatije za novi mural posvećen Michaelu Schumacheru. Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, umjetnici koji su proteklog ljeta organizovali Fasada festival - Fresh Air Sarajevo Displays Art u Sarajevu, novi projekat realizuju u saradnji sa Goethe institutom BiH.

Zgrada koju su odabrali nalazi se upravo u naselju u kojem je Schumacher posjetio sarajevske mališane, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.