Ostalo je dobro zapamćeno ono što je kazao Freddie Mercury, rekao je da mu ne bi smetalo da "sam sutra umre" i nastavio: "Živio sam, u svakom smislu te riječi." Izgovorio je to samo dan prije smrti. Imao je 45 godina kada je okončan život počeo u Zanzibaru, tamo je rođen čovjek iza kojeg su ostale "Radio Ga Ga", "We are Champions", "We will rock you", "The Show Must Go On"... Milioni fanova ostali su slomljenogh srca kada je mu je 24. novembra 1991. srce zauvijek stalo. Bio je žrtva AIDS -a.

Freddyjeva priča počinje mnogo ranije, 5. septembra 1946., na današnji dan prije 75 godina. Tada je rođena duša banda Queen, čovjek kojeg smo posljednji put na pozornici vidjeli osmog oktobra 1988. kada je pjevao "Barcelona" s Montserrat Caballéo na festivalu "La Nit". To je bila posljednja noć u kojoj je svijet vidio rock legendu kako pjeva. Međutim, izvedba je bila u "playbacku", što je činjenica koju treba uzeti u obzir znajući da je Mercury jedva došao do pozornice jer je već bio teško bolestan. Kad se s pozornice spustio niz stepenice, obećao je sebi da se više nikada neće popeti na nju.

Rođen je u Zanzibaru gdje je njegov otac radio kao službenik britanske vlade. Kao dijete, Bulsara je poslan u internat u indijskom Panchganiju. Umjetnički nastrojen od malih nogu, tamo je osnovao bend u kojem je svirao klavir. Kad je Zanzibar 1964. postao dio nezavisne zemlje Tanzanije, Bulsara se s porodicom preselio u Feltham u Engleskoj. Kasnije je studirao grafičku umjetnost i dizajn na Tehničkom fakultetu Ealing i Umjetničkoj školi (danas dio Univerziteta West London), gdje je diplomirao 1969. godine.

U Londonu je počeo pjevati u nekoliko bandova. Sprijateljio se sa gitaristom Brianom Mayom i bubnjarom Rogerom Taylorom iz benda Smile, a 1970., kada je pjevač banda Smile dao otkaz, Bulsara ga je zamijenio. Ubrzo je promijenio ime grupe u Queen, a svoje u Freddie Mercury. Basist John Deacon pridružio im se sljedeće godine.

Njegov je odlazak osiromašio muziku, svijet je ostao bez Farrokha Bulsare, što mu je bolo pravo ime. Glas koji je "The Guardian" opisao kao "silu prirode s brzinom uragana." Imao je glas za koji se nagađalo da uživa u rasponu zvuka od više od četiri oktave. Kako bi provjerili kako je postigao takav vokalni raspon, tim austrijskih, čeških i švedskih stručnjaka objavio je 2016. studiju (“Freddie Mercury-acoustic analysis of speak fundamental frequency, vibrato and subharmonics) u kojoj su analizirali njegov glas.

Međutim, studija nije dala velike podatke, ukratko je navedeno da je vokalni raspon Freddieja Mercuryja "normalan za zdravu odraslu osobu, ni više, ni manje." Međutim, sigurno je da koliko god se normalne osobe trudile, nikada se neće moći približiti njegovom nivou.

Mercury je 1991. objavio da mu je dijagnosticiran AIDS. Umro je dan kasnije od komplikacija povezanih s bolešću. Sve do pred smrt, snimao je sa Queen a posthumno je predstavljen na posljednjem albumu benda Made in Heaven (1995.). Njegovo vrijeme s Queen bilo je dramatizirano u blockbuster filmu Bohemian Rhapsody (2018). Iako je Rami Malek osvojio Oscara za ulogu Mercuryja u filmu, Bohemian Rhapsody kritiziran je zbog sanitiziranog prikaza kompliciranog života Merkura, osobito njegove seksualne fluidnosti.