Danski državljanin (37) koji je osumnjičen za ubistvo petero ljudi u napadu lukom i strijelom u norveškom gradu Kongsbergu primio je islam i policija je bila zabrinuta zbog naznaka da se radikalizirao, objavila je danas policija.

Petero ubijenih, četiri žene i jedan muškarac, bili su u dobi od 50 do 70 godina. Dvoje ljudi, uključujući policajca koji nije bio na dužnosti, ozlijeđeno je. Napadač je uhapšen, no policija nije objavila njegovo ime.

Objavila je samo njegovu nacionalnost jer su se na društvenim mrežama pojavile pogrešne informacije.

Međutim, norveška štampa objavila je njegovo ime, Espen Andersen Brathen. Javljaju da je osumnjičenom prošle godine zabranjena da posjećuje roditelje nakon što je navodno zaprijetio da će mu ubiti oca. 

Na društvenim mrežama pojavio se njegov video zapis (sada već izbrisan) u kojem je rekao: “Ja sam glasnik. Dolazim s upozorenjem. Je li ovo stvarno ono što želite? A za sve koji se žele pomiriti sami sa sobom došlo je vrijeme. Posvjedočite da sam musliman , rekao je Espen Andersen Brathen.

Napadač je primio islam i policija je bila zabrinuta zbog naznaka da se radikalizirao, rekao je novinarima šef nacionalne policije Ole Bredrup Saeverud, napomenuvši da je još prerano da bi se moglo reći treba li napad istraživati kao terorističko djelo.

“Postojala je zabrinutost zbog radikalizacije… To se pratilo”, rekao je, ne ulazeći u pojedinosti.

 

Napadač je živio u Kongsbergu, koji se nalazi 68 kilometara jugozapadno od Osla i ima oko 28.000 stanovnika. Vjeruje se da je djelovao sam. Napad se dogodio rano ujutro i trajao više od pola sata na širem području Kongsberga, uključujući i trgovinu Coop Extra, objavio je list Aftenposten. Uprava policije je nakon napada naložila policajcima širom zemlje da nose vatreno oružje. Norveška policija načelno je nenaoružana, ali imaju pristup oružju kada je potrebno.

Broj ubijenih čini ovo najgorim napadom u Norveškoj od 2011., kad je krajnje desni ekstremista Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade.

“Priznao je okolnosti napada”, rekla je advokatica Ann Iren Svane Mathiassen za novinsku agenciju NTB. “Morat ćemo vidjeti hoće li priznati i krivicu za napad”, kazala je.

Napadačev advokat Fredrik Neumann rekao je za javnu televiziju NRK da on sarađuje s policijom. Norveška kraljevska porodica izrazila je saučešće žrtvama. Šokiranost i tugu zbog napada izrazio je i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.