23.35: Satelitski snimci pokazuju veliki konvoj ruskih vojnika koji je krenuo prema Kijevu.

Čini se da se ruske snage, koje se kreću u koloni dužine 5,23 kilometra, sa gorivom, logistikom i oklopnim vozilima kreću u pravcu Kijeva i trenutno se nalaze otprilike 64 kilometra južno.

U glavnom gradu trenutno nema ruskih vojnika, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko, ali je devet civila, 18 boraca i četiri neidentifikovane osobe ubijeno u Kijevu od početka borbi 24. februara.

Gradonačelnik Kijeva rekao je da su izvještaji da je glavni grad okružen ruskim snagama lažni.

"Uveče su ruske internet publikacije širile informacije da je Kijev navodno opkoljen i da je evakuacija ljudi nemoguća", rekao je Vitalij Kličko u saopštenju. “I čudno je da su ukrajinski telegram kanali počeli da ga šire… Ne vjerujte lažima! Vjerujte informacijama samo iz službenih izvora. Zajedno ćemo stajati zajedno. Ukrajina će pobijediti!”

22.25: U Čerkasiju, oblasi koja se nalazi 150 kilometara jugoistočno od Kijeva, odjeknula je noćas neubičajena eksplozija. Nagađa se još o kojem oružju je riječ. Kako god, u pitanju je neobično razorno oružje, koje se, izgleda, prvi put upotrijebilo ovom u Rusko-ukrajinskom ratu.

21.10: Ramzan Kadirov, vođa Čečena i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozvao je rusku vojsku da pojača napade svojih trupa u Ukrajini "u svim smjerovima i teritorijama" kako bi olakšala invaziju.

“Došlo je vrijeme da donesemo konkretnu odluku i započnemo veliku operaciju u svim smjerovima i na svim područjima Ukrajine”, rekao je Kadirov u izjavi na svom Telegram računu, prenosi CNN.

Vojnici ruske regije Čečenije, jednog od 83 savezna subjekta koji čine Rusku Federaciju, tokom godina su stekli reputaciju zbog brutalnosti i okrutnosti u svojim intervencijama. Kadirova su optužili međunarodni i nezavisni promatrači za ozbiljna kršenja ljudskih prava U Čečeniji i van nje.

On predvodi važne paravojne snage koje su mu, iako formalno dio ruskih sigurnosnih struktura, lično odane. A prošlog septembra ponovo je izabran za predsjednika Čečenske Republike, na vrlo kontroverznim izborima zbog manipulacija koje su bile očite.

Kadirov je često opisivan kao Putinov "pjedašinac", a u petak je pozvao Ukrajince da ustanu protiv svoje vlastite vlade, za koju je rekao da je sastavljena od "neonacista". Ukrajinski dužnosnici kažu taj opis je apsurdan.

“I sam sam više puta razvijao taktike i strategije protiv terorista, učestvovao u bitkama. Po mom mišljenju, odabrana taktika u Ukrajini je prespora. Traje dugo i po mom mišljenju nije učinkovita”, rekao je.

U subotu su čečenski borci raspoređeni u Ukrajini, a Kadirov je kazao da su ruske snage lako mogli zauzeti velike ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, ali da je njihov zadatak bio spriječiti gubitak života.

“Potpuna koordinacija djelovanja vojske, kompetentno postrojavanje snaga i odlučan napad. To je to. Ništa drugo nije potrebno”, ponovio je danas.

20.55: Dopisnica Financial Timesa Polina Ivanova prenijela je noćas informaciju dobijenu od gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička da se Kijev nalazi u potpunom okruženju i da više nema mogućnosti za evakuaciju civila.

20.40: Predsjednik Švicarske Ignazio Cassis objavio je da će se ova tradicionalno neutralna zemlja pridružiti Evropskoj uniji u sankcijama uvedenim Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu.

19.30: Bajraktar opet u akciji. Iznova je nastradao ruski vojni konvoj. Ovaj put u Žitomirskom regionu, koji se nalazi 150 kilometara zapadno od Kijeva.️

18.55: Dok se britanski biznis suočava sa pritiskom da se oslobodi ruskih veza nakon invazije na Ukrajinu, jedna od najvećih britanskih kompanija, British Petroleum (BP), saopćila je u nedjelju da je odlučila napustiti svoj udio od 19,75 posto u ruskom naftnom gigantu Rosneftu. To je značajan potez koji bi kompaniju mogao koštati i do 25 milijardi dolara.

Izvršni direktor BP-a Bernard Looney, koji će se povući iz odbora Rosnefta zajedno s Bobom Dudleyjem, bivšim izvršnim direktorom, rekao je “da nas je invazija natjerala da fundamentalno preispitamo poziciju BP-a u Rosnjeftu". Rekao je da je bio "duboko šokiran i ožalošćen" situacijom. BP je vlasnik skoro petine naftnog giganta od 2013. godine i činio je polovinu rezervi nafte koje je BP imao u zemlji, piše Guardian.

Predsjedavajući BP-a, Helge Lund, rekao je: „Ruski napad na Ukrajinu je akt agresije koji ima tragične posljedice u cijelom regionu. BP posluje u Rusiji više od 30 godina, radeći sa briljantnim ruskim kolegama. Međutim, ova vojna akcija predstavlja temeljnu promjenu.”

18.10: Ruske snage počele su primjenjivati taktiku opsade oko historijskog grada Černigova, sjeveroistočno od Kijeva, saopćio je Pentagon u nedjelju ujutro, u zlokobnoj prognozi srednjovjekovne strategije na bojnom polju koja će naglo povećati broj civilnih žrtava, piše The New York Times.

Dok je napredovanje Rusije na ukrajinske gradove i dalje usporeno zbog žestokog otpora ukrajinskih trupa, kao i zbog ruskih vlastitih logističkih izazova, primjenjivanje onoga što je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane okarakterizirao kao “opsadni mentalitet” oko Černigova otvara novu stranicu u Ukrajinsko-ruskom ratu.

Zvaničnici Pentagona rekli su ranije kako očekuju da Rusija ima za cilj izolaciju i opsadu Kijeva, glavnog grada, kao dio napora predsjednika Vladimira Putina da obezglavi demokratski izabranu vladu predsjednika Volodimira Zelenskog.

Zvaničnik Ministarstva odbrane, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je na brifingu novinarima da su ruske snage pojačale raketne napade na Černigov. Ruske trupe, kako je rekao, “usvajaju mentalitet opsade, za koji svaki student vojne taktike zna da kada to učinite, povećava vjerovatnoću kolateralne štete za život i civilnu infrastrukturu”.

On je također rekao da su najviši čelnici Pentagona saznali da je Putin stavio svoje nuklearne snage u stanje pripravnosti kada su se svi okupili na borbenom sastanku u nedjelju ujutro. Zvaničnik je taj potez nazvao ”nepotrebnim i eskalirajućim” i rekao da je Putin stavio u igru ​​šansu da bi “pogrešna procjena mogla učiniti stvari mnogo opasnijom”.

Ali on je rekao da su Sjedinjene Američke Države ostale sigurne u svoje strateško držanje odvraćanja, kao i u svoju sposobnost da brani sebe, svoje saveznike i partnere.

Rusija još nije uspjela ostvariti zračnu nadmoć nad Ukrajinom, saopćio je Pentagon. Zvaničnik Ministarstva odbrane rekao je da je Ukrajina zadržala sposobnost da postavi protuzračnu odbranu, i da još diže svoje ratne avione.

Ruske trupe, koje su izvršile amfibijski napad u blizini Mariupolja na jugu, došle su na 50 kilometara od grada, rekao je zvaničnik. Očekivalo se da će ukrajinske snage ondje pružiti otpor.

16.55: Ruske invazione trupe ulaze u Berdjansk, grad od 116.000 stanovnika u Zaporoškoj oblasti na jugu Ukrajine. Ovo mjesto Rusi smatraju važnim u opkoljavanju Azovskog bataljona ukrajinske nacionalne garde. Međutim, ruske trupe suočile su se s nesvakidašnjim otporom. Na snimci vidimo kombi iz kojeg je, dok je prolazio pokraj vozila ruske vojske, bačen Molotovljev koktel.

16.10: Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je "nećemo odustati ni od pedlja naše teritorije" uoči pregovora između ukrajinske i ruske delegacije.

Rusija je prvo rekla da ne želi razgovore, a zatim je rekla da želi razgovore sa uslovima. Sada, nakon niza vojnih neuspeha za koje neki posmatrači kažu da su možda šokirali ruskog predsjednika Vladimira Putina, uslovi su odbačeni - za šta je Kuleba rekao da je "već pobjeda".

Jedan element pregovora, rekao je Kuleba, jeste da se Bjelorusija složila da neće koristiti vojnu silu protiv Ukrajine "od sada do trenutka kada se pregovori završe".

Kuleba je tokom brifinga u nedjelju optimističnim tonom uvjeravao novinare "da ćemo pobijediti, potpuno sam uvjeren u to".

„Ovo je rat između predsjednika Putina i naroda Ukrajine“, rekao je on, dodajući: „Odlučni smo da pobijedimo Rusiju, na isti način na koji smo pobijedili prethodno čudovište u Evropi prije 80 godina“.

Kuleba je, odgovarajući na pitanja o nuklearnim napadima, rekao da bi bila "katastrofa" ako bi Ukrajina bila napadnuta nuklearnim oružjem, ali je rekao da to neće slomiti ukrajinski duh. Rekao je da je Putinova naredba da se nuklearno odvraćanje stavi u stanje visoke pripravnosti strategija za podizanje uloga uoči pregovora.

16.00: Said Ismailov, muftija muslimanske zajednice u Ukrajini (Umma) pozvao je muslimanski svijet da podrži Ukrajinu te poručio kako muslimani Ukrajine brane svoju državu, javlja Anadolu Agency (AA). Ismailov jerekao kako znaju da je zasad jedan musliman izgubio život usljed ruskog napada te kako je riječ o krimskom Tataru iz oblasti Herson.

Navodeći da "ukrajinski muslimani brane svoju državu kao i svi drugi Ukrajinci", Ismailov je rekao kako među muslimanima ima dobrovoljaca, vojnika, doktora, bolničara... Kazao je također kako su mnogi muslimani morali napustiti svoje domove kao izbjeglice zbog ruskog napada.

"Kao muftija muslimana Ukrajine, pozivam muslimane u Ukrajini da podrže našu vojsku i našu državu i želim da muslimanski svijet podrži Ukrajinu i ukrajinske muslimane", zaključio je Ismailov.

14.55: Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky razgovarao je sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom o mirovnim pregovorima. Dogovorili su se da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskom delegacijom bez preduvjeta na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, u blizini rijeke Pripjat. Aleksandar Lukašenko, koji danas održava referendum za promjenu ustava koji mu daje više moći i omogućava približavanje zemlje Rusiji, preuzeo je odgovornost da osigura da svi avioni, helikopteri i projektili stacionirani na bjeloruskoj teritoriji ostanu na zemlji tokom putovanja, razgovora i povratka ukrajinske delegacije.

14.30: Ruske jedince pretrpjele su gubitke u mjestu Buča (Bucha) na sjeverozapadnim prilazima Kijevu, južno do aerodroma u Gostomelu (Hostomel). Ranije danas Rusi su bili prodrli u ovaj grad padobranskim jedinicama. 

13.40: "Kontrola nad Harkovom potpuno je naša! Oružane snage Ukrajine, Nacionalna policija, odbrana rade, grad se potpuno čisti od neprijatelja. Rusi su apsolutno demoralizirani. Direktno u Harkovu, ostavljajući neprijateljsku opremu po cesti cijele grupe od 5 od 10 ljudi predaju se ukrajinskoj vojsci. Čim vide barem jednog vojnika Oružanih snaga Ukrajine, predaju se”, rekao je načelnik vojno-civilne uprave Harkovske oblasti Oleg Sinegubov.

"Napuštajući svoje položaje, ruski borci pokušavaju da se sakriju među civilnim stanovništvom, tražeći od ljudi odjeću i hranu. Stanovnici regije Harkov, budite oprezni, ne otvarajte vrata strancima, ne pomažite ruskom agresoru u skrivanju dodao je Sinegubov.

"Zarobljeni ruski vojnici govore o potpunoj iscrpljenosti i demoralizaciji, nemaju veze s centralnom komandom, ne razumiju i ne znaju svoje dalje akcije. Od početka napada na Ukrajinu nisu dobijali hranu i vodu, a njihova oprema nema rezerve goriva“, objasnio je Oleg Sinegubov.

Grad Čugujev u ovoj regiji trenutno je u potpunosti pod kontrolom ukrajinske trupe. Nastavlja se ofanziva ruskih osvajača u smjeru Lipecka, Volčanska i Belgoroda.

"Napadamo odvojene kolone ruske tehnike. Oružane snage Ukrajine se aktivno bore na svojim pozicijama", naglasio je šef vojno-civilne administracije.

13.30: Njemački željeznički operater Deutsche Bahn rekao je da će ponuditi besplatne vožnje vozom od nedjelje ukrajinskim izbjeglicama koje putuju iz Poljske u Njemačku.

12.25: Ukrajinske snage potukle su Ruse kod grada Irpina u Kijevskoj oblasti, objavio je gradonačelnik Irpina. Borbe oko ovog grada, koji je strateški važan za pristup Kijevu, trajale su nekoliko dana.

12.20: Gomila nenaoružanih ljudi u gradu Korjukovka izašla je ispred ruskih tenkova, zaustavivši njihovo kretanje napred, izvestilo je Novoye Vremya. Ovaj medij objaviio je snimak sa mobilnog telefona na kojem se vide tenkovi ispred velike grupe civila. Drugi video prikazuje publiku kako polahko hoda prema tenkovima koji se vraćaju unazad. Istovremeno, pojavili su se snimci ruskih tenkova zaglavljenih u blatu u blizini grada Sumija.

12.15: Ukrajinski javni servis Suspilne izvijestio je da su ruske snage pucale na autobus pun civila oko Okhtyrka i ne dozvoljavaju hitnoj pomoći da stigne do mjesta događaja. Javni servis Suspilne navodi da je područje minirano, ali porodični ljekari na lice mjesta stižu pješice.

11.05: Kako se invazija nastavlja, Ukrajina sve više postaje groblje ruskih tenkova. Nekoliko današnjih snimaka pokazuje rezultate efikasnog djelovanja ukrajinskog protuoklopnog oružja. 

10.45: Snimci prikazuju nekoliko ruskih borbenih vozila koja su ostala bez goriva i koje ruski vojnici guraju kako bi ih zaklonili od izlaganja ukrajinskoj odbrani. Problem s logistikom rezultat je ukrajinskih diverzantskih akcija na pruzi kao i uništenja konvoja inžinjerije i logistike na širem području sjeveroistoka i istoka Ukrajine.

10.15: Na poziv državnih i lokalnih vlasti širom Ukrajine pripravljaju se Molotovljevi kokteli kojima dobrovoljci i građani žele zaustaviti rusku okupaciju. Na snimci se vidi pripremanje veće količine ovog improviziranog oružja u jednom pogrebnom preduzeću.

09.55: Ruske padobranske jedince napreduju u mjestu Buča (Bucha) na sjeverozapadnim prilazima Kijevu, južno do aerodroma u Gostomelu (Hostomel) oko kojeg su se prva dva dana agresije vodile velike borbe. Ranije je objavljeno da su čečenske trupe ušle u vojnu bazu u Gostomelu.

09.30: U mjestu Kupjansk, u Harkovskoj oblasti, zabilježena je prvi prelazak civilnih vlasti pod rusku okupaciju. Kako javlja ukrajinski medij Kharkiv Today, prenoseći obavijest sa službene web stranica Gradskog vijeća Kupjanskog, gradonačelnik Genadij Macegora razgovarao je s vojskom Ruske Federacije, koja je okupirala teritoriju. “Sada se kreću gradom u pratnji službenika policijske uprave. Kako su rekli predstavnici Ruske Federacije, njih zanima samo javni red”, saopšteno je iz pres-službe kabineta gradonačelnika. Kupjansk je mjesto u kojem živi 27.000 stanovnika, nalazi se 120 kilometara istočno od Harkova. Na teritoriji općine Kupjansk sada nema Oružanih snaga Ukrajine.

09.10: Ukrajinci pružaju snažan otpor u Harkovu. Na snimci se vide ukrajinski branioci u neposrednoj borbi nakon što su presleli kolonu ruskih vojnih vozila.

09.05: Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy odgovorio je na tvrdnje ruske delegacije da je "spremna za razgovore" s Ukrajinom.

U obraćanju naciji u nedjelju ujutro, Zelenskyy je rekao da ostaje otvoren za razgovore na drugim lokacijama koje ne pokazuju agresiju prema Ukrajini. Ukrajinski predsjednik dodao je da su razgovori u Minsku mogli biti mogući da Rusija nije napala Ukrajinu s bjeloruske teritorije.

"Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine prije nekoliko minuta oborilo je krstareću raketu lansiranu na glavni grad Ukrajine sa teritorije Republike Bjelorusije", rekao je vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerii Zaluzhnyi.

"Ovo je još jedan ratni zločin Ruske Federacije i Rusije", dodao je.

08.45: Ruske trupe primijećenu su u blizini mjesto Okhinki, između Kijeva i Sumija. Ova lokacija nalazi se 180 kilometara istočno od Kijeva, na dubini od približno 160 kilometara od ruske granice.

08.45: Ruska delegacija navodno je stigla u Bjelorusiju na razgovore sa Ukrajincima, rekao je novinarima portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, u delegaciji su predstavnici ministarstva vanjskih poslova, ministarstva odbrane i drugih resora, uključujući i administraciju predsjednika.

"Bit ćemo spremni da započnemo ove pregovore u Gomelju", rekao je portparol.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je pripremilo sve što je potrebno za sastanak i da se sada bavi rješavanjem protokolarnih pitanja.

08.45: Ruski predsjednik Vladimir Putin kratko se obratio na televiziji jutros, što je njegovo prvo javno pojavljivanje od petka.
Putin je rusku invaziju na Ukrajinu nazvao "specijalnom operacijom za pružanje pomoći narodnim republikama Donbasa" i pozdravio "herojstvo" ruskih specijalnih snaga koje se bore u Ukrajini, prenosi agencija France-Presse.

08.40: Dogodilo se u posljednjih nekoliko sati ruske agresije na Ukrajinu:

  • Uprkos sinoćnim upozorenjima da će Kijev biti napadnut raketama, izgleda da se zračni udar nije dogodio.
  • U blizini grada čule su se eksplozije, a skladište nafte u Vasilkivu južno od glavnog grada je pogođeno i zapaljeno, rekao je lokalni gradonačelnik. Požar je izazvao strah od otrovnih isparenja, a stanovnici su upozoreni da zatvore prozore i ostanu u zatvorenom prostoru.
  • Ruske trupe zauzele su južni grad Nova Kahovka, rekao je jutros gradonačelnik grada.
  • U međuvremenu, ruska vozila ušla su u drugi po veličini ukrajinski grad Harkov, kažu ukrajinski zvaničnici. Ranije se čula i jaka eksplozija u gradu, gdje je navodno pogođen gasovod.
  • Napadnuta su i stambena naselja u Harkovu, saopštile su hitne službe. Jedna žena je navodno ubijena, a desetine je evakuisano iz devetospratnice.
  • Najmanje šest smrtnih slučajeva civila također je prijavljeno u gradu Oktirka, na sjeveroistoku Ukrajine, saopštio je gradonačelnik regiona.
  • U posljednjih sat vremena BBC-jev ukrajinski servis izvijestio je o novim eksplozijama u Harkovu i Hersonu na jugoistoku.
  • U pokušaju da kazne Rusiju, EU, SAD i njihovi saveznici su odstranili brojne ruske banke iz glavnog međunarodnog platnog sistema SWIFT. Oni će također zamrznuti sredstva ruske centralne banke.
  • Australija je postala posljednja zemlja koja je objavila da će finansirati isporuku ubojitih oružja Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv Rusije. Taj potez uslijedio je nakon što je Njemačka u subotu odlučila da isporuči oružje Ukrajini, što predstavlja veliku promjenu u politici.

08.20 Nastavljaju se ulične borbe u Harkovu. Rusi se suočavaju s otporom protuokloplnim raketama te se uočava zastoj u njihovom napredovanju. Vidiljivo je na snimcima da još nema organiziranog otpora većih formacija ukrajinske vojske.

08.08 Ruski agresor suočava se s uličnim otporom u Harkovu. Nakon sinoćenjeg granatiranja grada i okolice u kojem su pogođena i naftna postrojenja, ruske snage ušle su u Harkov iz nekoliko pravaca. U ovom drugom najvećem ukrajinskim gradu živi nešto manje od 1.500.000 stanovnika, a približno trećina su Rusi.

08.00 Ukrajina formira strane dobrovoljačke odrede za borbu protiv Rusije, javlja Reuters prenoseći izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog  “Ukrajina osniva stranu međunarodnu legiju za dobrovoljce iz inostranstva. Ovo će biti ključni dokaz vaše podrške našoj zemlji", rekao je Zelenski u saopćenju.

07.30 Na društvenim mrežama pojavili su se brojni snimci na kojima se vide ruski vojnici na različitim lokacijama u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu. Gradske vlasti apeliraju na građane da ostanu u skloništima.