Tetris | 01.03.2021.

Dan nezavisnosti obilježen u Nevesinju

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen obilježju nedužno ubijenim civilima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je obilježen Dan nezavisnosti u Kljunima kod Nevesinja. U znak trajnog sjećanja na žrtve Agresije i na herojska djela u očuvanju državotvorne svijesti šehida i poginulih boraca cvijeće su položile brojne delegacije pravnih subjekta koji okupljaju Bošnjake ovog kraja: udruženja Povratkom za Bosnu i Hercegovinu i Patriotska liga Nevesinje te predstavnici političkih stranaka i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

HASAN EMINOVIĆ

Kratkim podsjećanjem na okolnosti koje su pratile održavanje referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine i refleksijama na dešavanja u Nevesinju prisutnima se obratio predsjednik udruženja Povratkom za BiH Šerif Bojčić. “Oružani sukobi koji su uslijedili nakon održanog referenduma prerasli su u pravu agresiju sa ogromnim ljudskim žrtvama i ratnim razaranjima. U Nevesinju se to posebno osjetilo. Srpske vojne formacije ubile su 305 Bošnjakai 14 Hrvata, među kojima je bilo dvadeset šestero djece”, istakao je Bojčić. Ukupan broj žrtava, naglasio je, na kraju rata bio je oko 500, i to 375 ubijenih od srpskih formacija, a 132 od  hrvatskih vojnih snaga.

Nezavisnost koju smo odbranili tražila je hrabrost, odlučnost i upornost. Podnijeli smo velike žrtve zaustavljajući etničko čišćenje i genocid i stoga je breme odgovornosti, koje nosimo, pred budućim generacijama utoliko teže, jer žrtve koje smo podnijeli u ime slobode i ravnopravnosti obavezuju nas da istrajemo”, kazao je Bojčić.

Na kraju je izrazio uvjerenje da je, uprkos svim mimoilaženjima u budućnosti, oslanjajući se na kontinuitet onog boljeg dijela nasljeđa mira i prosperiteta, sretniju budućnost moguće jedino tražiti u zajedničkom nastojanju, izgradnji privrede i tolerantnog društva u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj boljitka za sve narode i građane Bosne i Hercegovine.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Oglasili se iz Ambasade Irana u BiH: Pogrešno je shvaćena izjava ambasadora u Beogradu

Američka ambasada: Spremni smo odgovoriti na Dodikovu najavu secesije i provođenje paralelnih izbora

Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece

Dani vakufa u BiH: Otvorenje Arnaudija džamije u Banjoj Luci 7. maja