Rečeno je da Ruska centralna banka "ima neophodna sredstva i alate za održavanje finansijske stabilnosti i osiguravanje operativnog kontinuiteta finansijskog sektora".

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kanada objavile su da će imovina ruske centralne banke biti zamrznuta.

Neke ruske banke bit će isključene iz platnog sistema SWIFT.

Ispred banaka u Rusiji vidljivi su redovi ljudi koji pokušavaju podići novac. Ruska centralna banka u petak je bila prisiljena povećati količinu novca koju isporučuje bankomatima nakon što je potražnja za gotovinom dostigla najviši nivo od marta 2020. godine.

Ruska centralna banka ima rezerve od oko 630 milijardi dolara (1.055 milijardeikonvertibilnih maraka).

Cilj sankcija protiv Centralne banke Rusije jeste da je joj spriječena prodaje imovine u inostranstvu kako bi podržala svoje banke i kompanije.

Najavljujući mjere, Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, rekla je: "Evropska unija i njeni partneri rade na tome da osakate Putinovu sposobnost da finansira svoju ratnu mašineriju."

Tržišni analitičari predviđaju da će u ponedjeljak vrijednost rublje pasti i da bi Rusi mogli požuriti da povuku svoj novac iz banaka.

"Ove nove sankcije će vjerovatno uzrokovati ozbiljnu štetu ruskoj ekonomiji i njenom bankarskom sistemu", rekao je Clay Lowery, izvršni potpredsjednik Instituta za međunarodne finansije. "Ovo će najvjerovatnije uzrokovati veliku rasprodaju i odliv rezervi."

Ali u nedelju, Centralna banka Rusije je insistirala: "Ruski bankarski sistem je stabilan, ima dovoljno kapitala i likvidnosti da nesmetano funkcioniše u svakoj situaciji. Sva sredstva klijenata na računima su sačuvana i dostupna u bilo kojem trenutku."

Također je rečeno da će koristiti vlastitu mrežu, nazvanu Sistem za prenos finansijskih poruka (STFS), za plaćanja unutar Rusije.

Karl Schamotta, glavni tržišni strateg u finansijskoj konsultantskoj kući Corpay, rekao je: “S novonajavljenim sankcijama, koje će vjerovatno osakatiti rusku ekonomiju i umanjiti privlačnost svega što se može pratiti do Moskve, investitori će masovno napuštati brod. A s obzirom na to da će se centralna banka vjerovatno suočiti s ozbiljnim ograničenjima u pogledu valutne intervencije, rublja će padati na dno. Niko ne želi hvatati nož koji pada."

Prije najnovijih mjera, zapadne države su najavile sankcije ruskim bankama i nekim pojedincima.

Ruska centralna banka saopćila je da klijenti banaka pod sankcijama neće moći koristiti svoje bankovne kartice van Rusije. Također je rečeno da će biti "nemoguće" koristiti kartice koje su izdale sankcionirane banke za Google Pay ili Apple Pay.

Prošle sedmice, klijenti Sberbanke, ruske državne banke, stajali su u redu ispred filijale u Pragu kako bi podigli svoj novac nakon što je ova banka navedena kao jedan od brojnih zajmodavaca koji će se suočiti sa sankcijama.

Sberbanka je privremeno zatvorila svoje filijale u Češkoj, navodeći kao razlog zabrinutost za sigurnost svog osoblja.