Damir Nikšić, ponosni dezerter i samostalni konceptualni zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo, nikako da stane na zelenu granu. Iako je već drugi put dio režima koji vlada Sarajevom, bilo to de facto ili de jure, on se i dalje osjeća obespravljenim i ugroženim i to opet komentarima posjetilaca njegove Facebook stranice. Ovaj put Nikšića ne ugrožavaju “SDA botovi”, kako je ranije kukao, već “botovi Četvorke” ili, kako ih je Nikšić okarakterizirao, “kriptofašisti iz građanske multietničke ljevice”, a sve zato jer je bio suzdržan prilikom imenovanja nove vlade Kantona Sarajevo.

U suštini, riječ je o slučaju propale političke trampe u kojoj se Nikšić nije uspio nametnuti kao mali ali odlučujući uteg prilikom formiranja nove vladajuće većine, kojoj, ovaj put, nije bio prijeko potreban, te je stoga u raspodjeli funkcija i fotelja javnih preduzeća ostao kratkih rukava. Ovo je navelo Nikšića, ogorčenog jer nikako da kapitalizira svoje potpise i dizanje ruku, da ovaj put digne noge te se počne kapriciozno valjati po podu tražeći više Srba, naročito srpskih eksperata, u vladi Kantona. To ga je, po njegovim riječima, izložilo brutalnom napadu pristalica i botova Četvorke koji su, opet po njegovim vlastitim riječima, još žešći i prostačkiji od onih ranijih. S druge strane, simpatizeri Četvorke negiraju ovakve kvalifikacije tvrdeći da je u pitanje tek drugarska kritika zato što se Nikšić kocka s drugom verzijom “najbolje vlade ikada”, baca klipove u točkove postignutog zamaha te zaboravlja na politički prioritet “rušenja SDA”.

Kome sada vjerovati? Ma koliko njegovi razlozi za uskraćivanje podrške bili prijetvorni, doista bi moglo biti tačno da je Nikšić izložen nimalo ugodnom botovskom tretmanu Četvorke. Ko je imao tu (ne)sreću da se nađe s pogrešne strane interesa i mišljenja političko-ideološke grupacije koja danas vlada Sarajevom vrlo dobro zna da “drugarska kritika” njihovih medija i botova, pogotovo privatne poruke koje šalju u inbox, ponajviše liči na “prijateljsko upozorenje” Cosa Nostre. Plus, ideološka heterogenost vladajuće koalicije dovodi do toga da vam pristalice kantonalnog režima u isto vrijeme prijete i obračunom na Sudnjem danu i pred sudom partije a što je, koliko zabavno, toliko i uznemirujuće iskustvo. Ostaje da saznamo hoće li Nikšić biti uspješno discipliniran od vladajuće Četvorke i njene medijske mašinerije, odnosno da vidimo jesu li lideru Ekološkog slobodarskog pokreta važniji Srbi ili mu je draža fotelja.