Prisca Matimba Nyambe, predsjedavajuća Apelacionog vijeća Haškog suda, bila je protiv jučerašnje pravosnažne presude koja je izrečena Ratku Mladiću te je od početka zagovarala da se "mesaru iz Bosne", kako zapadni mediji jednom nazvaše ovog krvoloka, suđenje ponovi.

Ona smatra da je greška Ratka Mladića proglasiti krivim za Genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te terorisanje stanovništva Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine. Od svega za šta se teretio bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike srpske i dugo vremena najtraženiji haški optuženik Nyambe se složila samo sa zaključkom većine sudija da snosi krivicu za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Da se nju pitalo, ratni zločinac bi dobio samo 20 godina. Također, dodala je da bi prihvatila osam od devet osnova Mladićeve žalbe, koju je većina sudija u potpunosti odbacila.

Iako navodi da je u Srebrenici, koju je, kako objašnjava, 11. jula 1995. "osvojila" VRS, bilo "osvete i ubistava ratnih zarobljenika", sudinica Nyambe, kao i odbrana, smatraju da su počinioci bili lokalni Srbi, pripadnici MUP-a RS i "odmetnuti pripadnici bezbjednosne linije VRS".

"To su učinili u vrijeme kada Mladić nije bio u tom području, protivno njegovim naređenjima i bez njegovog znanja", napisala je Nyambe u obrazloženju.

Srećom, većina sudija je znala za savjest te je Ratko Mladić ipak u konačnici pravomoćno osuđen na doživotni zatvor za Genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Ona je od ranije poznata kao sudija koji je "mehkog srca" prema ratnim zločincima. Naime, Nyambe je Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića za bezbjednost i obavještajne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, koji je kasnije pravosnažno osuđen za genocid, predstavljala tokom suđenja kao nekoga ko nije s namjerom pravio zločine te kao čovjeka o kojem potpuno pogrešno mišljenje ima ostatak sudija.

VIŠE O TEMI: O "civilizacijskom" stavu i legitimnosti Dodikovog savjetnika Milana Tegeltije