Već odavno je poznato da su drugovi iz SDP-a često u sukobu s činjenicama, pa i sa samom stvarnošću. To je i razumljivo, jer da nisu, ne bi bili zagovornici moralno bankrotirane ideologije, koja je krahirala još prije nekoliko decenija. No uprkos takvim nedosljednostima, drugovima valja živjeti i djelovati te pokušati doći na vlast, pa stoga treba nekako pomiriti vlastita uvjerenja i ambicije sa surovom stvarnošću. Otuda i svojevrsna kognitivna disonanca koja se manifestira prije svega primjenom "kreativne reinterpretacije" činjenica, što drugovi među sobom zovu stručnim terminom agitprop, a svi ostali - besramnim laganjem.

Upravo je ovaj medijski zahvat primijenio drug Denis Bećirović prilikom svoje predizborne posjete Bihaću. U namjeri da svoj prilično nezapaženi dolazak predstavi kao nekakav "pohod proleterskih brigada u Bosansku krajinu", Bećiroviću je, ili nekome iz njegove svite, palo na pamet da tempira svoj dolazak s početkom 48. internacionalne turističke Una regate te da građane Krajine okupljene tim povodom predstavi kao svoje simpatizere!

“Građani Bihaća i Krajine srdačno dočekali Denisa Bećirovića” objavio je Bećirović na svom Facebook profilu hvaleći se kako je “razgovarao sa brojnim građankama i građanima Bihaća i Krajine” te da se družio pa čak i vodio “dijalog” s “hiljadama građana Bihaća”. Ostatak statusa je uobičajeni politički EPP (ekonomsko propagandni program) u kojem Bećirović iznosi “bajke za pionire male”, no ono što upada u oči jesu fotografije koje prate ovaj Bećirovićev status.

Naime iz fotografija je vidljivo da građani nisu okupljeni zbog Bećirovića, štaviše da ga velika većina nije ni primijetila, već da se Bećirović s nekoliko desetina svojih simpatizera umiješao u građane okupljene zbog regate te izveo čitav fotosession u pokušaju da napravi iluziju kako se nalazi na čelu kolone ili skupa na kojem je hiljade njegovih pristalica.

Jeftin i proziran trik dostojan neke adolescentice s Instagrama koja se slika pored tuđih limuzina i vila kako bi sebi digla rejting, ali takva vrsta infantilnosti i jeste glavna karakteristika Bećirovićevog političkog lika i djela. Ovakav propagandni amaterizam možda bi, na neki tužni način, bio i simpatičan da nije činjenice što diletant poput Bećirovića ima predsjedničke ambicije. To već nije ni crni humor, nego pomisao koja ledi krv u žilama.

Bilo kako bilo, drugovi iz SDP-a oduvijek su bili skloni tražiti od javnosti da više vjeruje njihovim performansima umjesto vlastitim očima, pa Bećirovića najvjerovatnije možemo očekivati i na drugim događajima ovakve vrste. Zato se nemojte iznenaditi ako na nekoj manifestaciji, utakmici, koncertu, koridi ili čak svadbi odjednom ugledate starmalog čovjeka, koji vam je odnekle poznat, kako vam žuri u susret pruženih ruku tražeći da se s njim slikate. Pravite se da ga ne čujete, ne gledajte ga u oči, čuvajte novčanik i mislite na nešto lijepo. Brzo će proći.