"Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je to odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično, u politici sam da promijenim stvari, ali potrebni su nam saveznici", kazao je Forto za "The Guardian". 

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić komentirao je na Facebooku ovu izjavu istakavši da je Forto dobio priliku da kao premijer Kantona Sarajevo, u kojem se nalazi glavni grad države koji je bio žrtva najduže opsade u modernoj historiji, čiji građani su pretrpjeli najteže ratne zločine i teroriziranje, upozori prijateljsku britansku javnost o svemu što se u ovom trenutku dešava u Bosni i Hercegovini.

“I to ni manje ni više nego na 9. januar, kada je povampireni velikosrpski sistem cijeli dan orgijao po pola Bosne i Hercegovine. Osim toga, mogao je govoriti i o turizmu, koji je najbrže rastuća grana privrede u Kantonu Sarajevo i tako dalje... Mogao je govoriti o puno tema.

On je izabrao da govori o seljacima koji su dobili rat!? Na slici koju je uz tekst objavio The Guardian nalazi se moj kolega iz Skupštine KS i Kluba SDA Hamed Aljović. Edin Forto i Hamed Aljović su generacija, oba rođena 1972. godine. Za razliku od Edina, Hamed se sa 19 godina priključio Patriotskoj ligi, a zatim i Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Istina, Hamed jeste čovjek sa sela, rođen je u selu Sinanovići, općina Trnovo. U istoj toj općini, na padinama Treskavice, Hamed je postao ratni vojni invalid. I to ni manje ni više nego od ručne bombe, koju mu je u neposrednoj borbi prsa u prsa, braneći za svoj dom, svoj toprak, bacio neki od pripadnika agresorske vojske. Tom prilikom, Hamed je postao doživotni 'vlasnik' 15-ak gelera, od glave do pete – bukvalno. Iako je mladost proveo u rovovima i po čukama, smogao je snage i nakon rata upisao PMF u Sarajevu. Završio ga je i postao profesor i matematike i fizike! Nakon toga je 20 godina proveo u prosvjeti. Otac je 4 djece! Ne mogu reći da Hamed nije "seljak" - on se toga ne stidi, šta više, pored svega ponosni je vlasnik poljoprivrednog gazdinstva... Ne stidimo se ni mi što je u našim redovima, šta više, ponosni smo na to. Ne zamjeram Edinu Forti, on da je želio da se bori za Sarajevo, pa barem i za tu kulturu u Sarajevu za kojom danas plače, jer nije svaki muškarac za puške, ne bi dezertirao kao vojni obveznik! Zamjeram nama koji smo dozvolili da nam takva pojava bude prvak u Kantonu Sarajevo! I da, da nije bilo tih 'seljaka' ti se, premijeru, ne bi imao gdje vratiti! Zahtijevam Fortino izvinjenje, kako kolegi Hamedu, tako i svim 'seljacima' i 'gradskoj raji' koji su skupa odbranili ovaj grad i ovu državu, a zatim i ostavku! Zahtijevam to i od ovih 'patriota' koji su ovu pojavu postavili za premijera KS! P.S. 'Provincijalac nije geografski pojam, nego stanje duha'. A.I. Čini mi se da premijer ima problema sa duhom...”, napisao je Zahiragić.