Erozija historijskog vjerskog statusa quo okupiranog istočnog Jerusalema izazvana Izraelom i dalje ugrožava palestinsko prisustvo u toj oblasti zajedno sa muslimanskim i kršćanskim svetim mjestima, rekli su govornici na skupu koji je organizovao arapski think-tank u glavnom gradu SAD.

“Živimo u stalnom pogoršanju statusa quo. Suočava se s velikim izazovima izraelske politike”, rekao je Nazmi al Jubeh, koji predaje historiju i arheologiju na palestinskom Univerzitetu Birzeit, na webinaru koji je organizovao Arapski centar sa sjedištem u Washingtonu DC.

Al Jubeh je rekao da Islamski vakuf – organizacija kojom upravlja Jordan i koja vodi poslove džamije Al Aksa – brzo gubi kontrolu nad vjerskim kompleksom zbog podjele. Rekao je da će nedostatak palestinskog vodstva unutar okupiranog istočnog Jerusalema, osim što Izrael dovodi još ilegalnih doseljenika, na kraju istjerati sve Palestince iz grada.

“Izrael je uspio uništiti lokalno vodstvo u Jerusalemu, koje je u prošlosti bilo predstavljeno kroz Orient House. Dakle, nemamo nikakav direktan odnos sa izraelskom administracijom u vezi sa gradom”, rekao je on.

Orient House je služio kao sjedište Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) do 2001. godine kada ga je Izrael zatvorio.

“Uništenje je vrlo stvarno, podjela je vrlo stvarna i svi to moramo shvatiti ozbiljno”, upozorio je al Jubeh.

Prvo iniciran od strane Osmanskog carstva 1852. godine, a kasnije usvojen od strane Velike Britanije, status quo je okvir koji regulira upravljanje vjerskim objektima u Jerusalemu, ali je više puta kršen otkako je Izrael okupirao grad kasnih 60-ih.

'Denacionalizacija' Palestinaca

Izraelski tužilac Daniel Seidmann rekao je da se erozija pogoršala 2017. godine kada su "rabini povezani s naseljenicima na Zapadnoj obali počeli ne samo da dozvoljavaju jevrejske posjete mjestu, već ga i podstiču".

Seidmann, koji se također specijalizirao za odnose između Izraela i Palestine, rekao je da je plan bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za Jerusalem uvelike potkopao status quo, koji je Izrael od tada usvojio kao politiku.

Vođeni tvrdolinijaškim grupama koje naoružavaju vjeru, kao što su evangelisti „kraja dana“ u Washingtonu i pokret Temple Mount u okupiranom istočnom Jerusalemu, cilj se pretvorio u „smanjivanje palestinskog prostora“.

“Ono čemu svjedočimo dugi niz godina je povećanje aktivnosti naseljavanja u ovoj oblasti od strane vjerski motiviranih doseljenika i njihov sve veći utjecaj na oblikovanje krajolika i javnog domena”, rekao je Seidmann.

“Ono čemu svjedočimo je fragmentacija istočnog Jerusalema, denacionalizacija Palestinaca i marginalizacija kršćanske i muslimanske jednakosti.”

Ciljane kršćanske stranice

Izraelsko rušenje statusa quo također je ostavilo veliki utjecaj na kršćane u okupiranom istočnom Jerusalemu. Govornici su rekli da izraelska policija i ekstremistički Jevreji često maltretiraju kršćanske vjernike širom svetog grada.

“Organizacije izraelskih doseljenika ciljaju na kršćanska imanja i sveta mjesta s ciljem gurnuti kršćane u stranu i promijeniti karakter područja iz kršćanskog u židovski”, rekla je Michele Dunne, izvršna direktorica Franciscan Action Network, zagovaračke grupe sa sjedištem u Washingtonu.

Maslinska gora, koja je područje u kojem dominiraju kršćani, također je ugrožena od strane izraelskih naseljeničkih organizacija koje imaju za cilj da izgrade izraelski nacionalni park u tom području kako bi se minimizirali ili izbrisali drugi nejevrejski karakteri, rekao je Dunne.

Ona je rekla da kršćanske vođe u okupiranom istočnom Jerusalemu više ne smiju razgovarati ni sa kim u izraelskoj vladi jer se ne smatraju dovoljno važnima.

"Izraelska vlada je mnogo manje zabrinuta zbog ostavljanja utiska da je odgovoran čuvar svetih mjesta i da poštuje vjerski pluralitet Jerusalema", rekao je Dunne.

Jordanski kralj Abdulah II u utorak je na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku osvrnuo i na položaj kršćana i njihovih svetih mjesta.

“Kao čuvari muslimanskih i kršćanskih svetih mjesta u Jerusalemu, posvećeni smo zaštiti historijskog i pravnog statusa quo i njihovoj sigurnosti i budućnosti, rekao je kralj.

Ali kršćanska zajednica je „pod vatrom“.

“Prava crkava u Jerusalemu su ugrožena. Ovo se ne može nastaviti. Kršćanstvo je od vitalnog značaja za prošlost i sadašnjost našeg kraja i Svete zemlje. Ona mora ostati sastavni dio naše budućnosti.”

Izrael negira optužbe Jordana i arapskih zemalja da je pokušao promijeniti status quo svetih mjesta u Starom gradu Jerusalemu, koji je okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. – teritoriju koju Palestinci vide kao okupirano srce svojih zemlja.

Gotovo 500.000 ilegalnih izraelskih doseljenika živi u preko 130 naselja koja se nalaze na okupiranoj Zapadnoj obali zajedno sa skoro tri miliona Palestinaca koji žive pod izraelskom vojnom vlašću.

Izvor: TRT World