U Podgorici traje zasjedanje Skupštine Crne Gore. Zasjedanje je počelo nakon skoro dva sata kašnjenja a na dnevnom redu su brojne tačke, poput izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu.

U sali su poslanici vlasti i opozicije, kao i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, sa kojim je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić imao sastanak uoči sjednice.

Ono što je za nas u Bsoni i Hercegovini posebno zanimljivo jeste činjenica da je Cvijet Srebrenice danas itekako vidljiv u sali crnogorske Skupštine. Njega na reveru nose zastupnici svih crnogorskih opozicionih stranaka.

Dominantna većina građana i građanki Crne Gore, od 86 odsto, navodi da zna šta se dogodilo u Srebrenici 1995. godine , a dvije trećine njih to definiše kao genocid, dok ostali smatraju da je u pitanju veliki ratni zločin ali da nije bio genocid, ili da je bio rat u kojem su stradali ljudi na svim stranama, a ima i onih koji cijene da je u pitanju namještaljka stranih sila i podvala srpskom narodu, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) tokom predstavljanja nalaza istraživanja javnog mnjenja o pitanjima tranzicione pravde.

Kako su kazali, odnos prema Srebrenici je nedavno bio u fokusu javnosti i zbog izjave ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića, da je „spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi“.

Iz CGO-a poručuju da se sa stavom Leposavića ne slaže više od polovine građana i građanki.

Miloš Vukanović, savjetnik u CGO-u  podsjetio je da je u devet predmeta pred Haškim tribunalom 15 osoba pravosnažno osuđeno za genocid u Srebrenici, kao i da su zbog te izjave brojni subjekti tražili Leposavićevu ostavku uključujući i CGO.

Iz CGO-a su poručili i da su ohrabrujući nalazi koji ukazuju da se stavovi građana i građanki Crne Gore razvijaju u pozitivnom pravcu kad je riječ o odnosu prema suočavanju sa prošlošću, iako je to proces koji zahtijeva još mnogo vremena i truda.