Čuveni tramvaji u San Franciscu, po kojima je ovaj američki grad postao svjetski poznat, prošlog mjeseca ponovo su na šinama nakon 16 mjeseci pauze, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tramvajski sistem pokrenut je u punom kapacitetu 3. augusta, nakon što su lokalne vlasti odlučile ublažiti mjere protiv virusa korona koji je u SAD-u usmrtio više od 670.000 osoba.

Tramvaji na žičani pogon su tokom posljednjih 16 mjeseci služili isključivo za prijevoz radnika, ali su odnedavno otvoreni i za ostale građane i stanovnike kalifornijskog grada.

Četvrti po veličini grad u Kaliforniji je prije pandemije posjećivalo oko 25 miliona turista, a većina njih nije propustila priliku provozati se čuvenim tramvajima. Prije marta 2020. godine, kada se grad zatvorio zbog pandemije, tramvajski prijevoz koristilo je oko 17.000 putnika dnevno.

Bilo je to najduže zatvaranje tramvajskog sistema od 1980-ih kada je rađena njegova potpuna rekonstrukcija, saopćili su iz Metropolitanske transportne agencije.

Prvi tramvaji na žičani pogon u San Franciscu počeli su voziti 2. augusta 1873. godine. Takva su se vozila održala sve do danas, a postala su u međuvremenu jedna od najprepoznatljivijih turističkih atrakcija u San Franciscu.