Prošla su četiri mjeseca od smrti djevojčice Džene Gadžun a još uvijek taj slučaj nije dobio sudski epilog. Za njenu smrt niko nije odgovarao niti će, kako sada stvari stoje.

Džena Gadžun operirana je u ordinaciji lažno nazvanoj poliklinika, koja je u vlasništvu Benjamina Bejtovića i njegove supruge Jasmine. Bejtović je visokopozicionirani zvaničnik vladajuće Naše stranke, koja ga je imenovala na nekoliko funkcija, između ostalog i na onu u Upravnom odboru sarajevskog Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Bejtovićev stranački predsjednik Edin Forto premijer je sarajevskog Kantona.  

Podsjetimo, djevojčica je nakon operacije očnog kapka završila u komi, a nedugo nakon toga je preminula. Nakon njezine smrti u javnost su isplivale brojne pojedinosti neregularnog načina vođenja ordinacije u kojoj se nije smjelo obavljati operativne zahvate pod anestezijom.

No, do danas Tužiteljstvo ne potpisuje optužnice. Oni još uvijek “poduzimaju radnje”.

Operaciju je obavila zenička doktorica Nina Jovanović koja nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad, niti licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Aparati koje je koristio anesteziolog Suad Rožajac nikad nisu bili verifikovani, a u vlasništvu su Benjamina Bejtovića. U njegovoj privatnoj stomatološkoj ordinaciji, iznad koje je stajao ilegalno izvješen natpis Poliklinika, izvedena je operativni zahvat.

Podsjetimo, još u novembru su inspektori sarajevske Kantonalne uprave za inspekcijske poslove obavili detaljnu istragu mogućih razloga smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun. Istraživali su način rada, dokumentaciju i certifikate u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji "Dr Halimić", "Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola Prim. dr Suad Rožajac" i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović", opremu, uposlenike i dokumentaciju vezanu za njihov i rad ovih ordinacija.

Rezultati nalaza inspektora bili su skandalozni. Takav javašluk, nemar, odsustvo bilo kakvog osjećaja odgovornosti za posao koji obavljaju dugo nije bio zabilježen kao što smo tada imali priliku vidjeti u zapisniku inspektora.

Bio je bitan samo novac. Za bolesnu djecu nije bilo nikakve empatije, njihovi roditelji bili su samo bankomat.

Doktorica iz Zenice pregledala je bolesno dijete. Nalaz pokazuje da joj treba hitna operacija, no kod nje u Kantonalnoj bolnci velika je gužva pa im preporuči da dijete dovedu kod nje privatno u Sarajevo, gdje će je ona operirati u privatnoj poliklinici.

Koja to nije, već obična ordinacija, no roditelji to ne znaju. Operacija se, naravno, plaća.    

Tokom ili nakon operacije Džena Gadžun je pala u komu. Hitno je prevezena na Pedijatrijsku kliniku sarajevskog KCUS, gdje su je u životu održavali aparati. Preminula je 14. novembra.

Zašto je dijete umrlo? Jasno je, niti jedna operacija nije rutinska nit potpuno sigurna i svaka se može iskomplicirati i okončati smrtnim ishodom. No, čini nam se da to ovdje nije bio slučaj.

Možda je umrla jer oprema koja je korištena tokom operativnog zahvata, aparat za opću anesteziju s monitorom, potom dva aspiratora, termokauter nisu imali dokaz o ispravnosti, odnosno atest proizvođača, potvrdu o redovnom servisiranju. Možda zato što je operirana u stomatološkoj ordinaciji iznad koje je istaknut natpis "POLIKLINIKA BEJTOVIĆ", što je bilo ilegalno.

Možda zato što za medicinsko-tehničku opremu nije predočen zaključen ugovor o servisiranju; za rentgen aparate predočene potvrde o radijacijskoj sigurnosti iz 2021. godine, možda zato što je protokol bolesnika vođen nepotpuno.

Možda zato što tokom službene kontrole zdravstvenoj inspekciji nisu predočeni dokazi o tehničkoj ispravnosti anesteziološkog aparata, termokauter-bipolar i monopolar i sauger-aspiratora.

Samo iz ovog kratkog izvatka nalaza kantonalne inspekcije jasno je kakav je javašluk vladao u toj samoproglašenoj klinici što je na kraju rezultiralo smrću djeteta.

I nikom ništa.

Do dan-danas muk, kako u Tužiteljstvu koje pred sobom ima najlakši slučaj u posljednjih neoliko godina tako i u ovdašnjim medijima, uglavnom u onim nezavisnim i onim nepristrasnim. Šute ovdašnji analitičari, samoproglašeni ugledni novinari, eksperti koji će radije tabiriti i potpaljivati teorije zavjere Ifeta Ferageta i baviti se tuđim ispitima i diplomama, iako ih većina nema završen fakultet ili ima kiseljačku diplomu, nego slučajem u koji je umiješan “jaran iz stranke”. I to građanske,  proevropske.

Jer oni mogu sve, oni su gradska raja. Oni mogu sa lažnim diplomama predavati na filmskim i glumačkim akademijama, njihova djeca mogu nabavljati maske po peterostruko višoj cijeni, mogu osnivati stranke pa izigravati nezavisne analitičare. mogu uzimati nezakonite paušale i pravdati se da nisu znali kada ih uhvate u krađi.     

Mogu otuđiti službeni pečat i proći nekažnjeno “jer nisu bili svjesni da čine krivično djelo”. Mogu sve. A nisu Asim.   

Ovo je suluda zemlja, ovdje se javnost solidarizira sa roditeljima koji pištoljem prijete doktorima dok na proteste zbog zataškavanja slučaja Džene Gadžun u centru Sarajeva dođe samo njena familija.

Valjda nam je važnije natovarit špajzove uljem i brašnom i natankat gorivom golfove iz prošlog stoljeća. Sve do nekog novog slučaja. Koji će se sigurno ponovo desiti, jer niko ne odgovara. Pogotovo ne jaran iz Glavnog odbora.