Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić uputila je visokom predstavniku međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu zahtjev da u BiH "izmjenama Ustava i zakonskim rješenjima zaustavi i onemogući dobit ostvarenu udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom tokom agresije srpskih oružanih snaga na BiH", javlja Anadolu Agency (AA).

"Cijeneći vaše težnje i vidljive napore da doprinesete rješavanju nastale krize u BiH, a time i na Balkanu, obraćam vam se u ime najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka Sandžaka, BNV u Republici Srbiji, sa zahtjevom da u BiH izmjenama Ustava i zakonskim rješenjima zaustavite i onemogućite dobit ostvarenu udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom tokom agresije srpskih oružanih snaga na BiH", navodi se u dopisu BNV-a upućenom visokom predstavniku međunarodne zajednice za BiH Christianu Schmidtu.

Iz BNV su zatražili od Schmidta da u skladu sa svojim ovlaštenjima ispuni zahtjev i da tako pošalje jasnu poruku da će politička dobit ostvarena udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom biti poništena.

"Bošnjake Sandžaka posebno zabrinjava učestalo održavanje nenajavljenih vojnih vježbi i kretanje srpskih oružanih snaga i vojne tehnike kroz Sandžak, koje Bošnjaci s pravom doživljavaju kao realnu opasnost po biološki opstanak. Dosadašnji tolerantan odnos od strane međunarodne zajednice prema zločinima u BiH motivira srpsko državno rukovodstvo da ostvare genocidne pretnje nad Bošnjacima Sandžaka. Sve to čini da se Bošnjaci Sandžaka osjećaju nesigurno u Republici Srbiji", navodi se u dopisu BNV-a.

BNV je dopisom zatražilo od Schmidta da korištenjem svojih ovlaštenja ispuni zahtjev da se poništi politička korist koju su ostvarili udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom učesnici agresije na BiH.

BNV u dopisu navodi da kao aktivan učesnik Mirovne i Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ poziva na poštovanje usvojenog stava da se na prostoru bivše Jugoslavije neće priznavati teritorijalna osvajanja silom i etničkim čišćenjem kao svršen cilj.