Tuzla je dobila novi saziv Gradskog vijeća, čije je konstituiranje obilježio skandal, kada novinarskim ekipama nije dopušteno praćenje rada novoizabranih predstavnika lokalne zakonodavne vlasti. Iz Gradskog vijeća “objašnjavaju” da su se prilikom prošlosedmične konstituirajuće sjednice, koja je održana u sali Narodnog pozorišta Tuzla, poštovale higijensko-epidemiološke mjere.

Načelnik Klinike za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Zijah Rifatbegović (SDA), inače rekorder po broju dobijenih pojedinačnih glasova u Tuzli, izrazio je žaljenje što novinari nisu bili u prilici vidjeti “klasičnu crvenu revoluciju” u Vijeću, odnosno kako jedna partija pokušava upravljati gradom i sudbinom njegovih građana.

“Očekivao sam da nam predsjedavajuća prezentira plan rada, posebno u godini u kojoj se cijela zemlja, pa i Tuzla suočava s pandemijom. Predsjedavajuća mi je, možete misliti, odgovorila da ‘nije praksa’ da se dostavlja plan rada. Pa moramo znati šta ćemo raditi u ovom mandatu! Nećemo samo klimati glavom na ono što njen SDP odluči. Ovakvo ponašanje uvreda je za moju inteligenciju, uvreda za one čije sam oči zatvarao u ratu, a koji su ginuli za demokratski prosperitet ove zemlje”, izjavio je Rifatbegović, naglasivši da je opozicija pokazala da ima znatan broj slobodoumnih, mladih osoba koje razmišljaju svojom glavom i imaju stav i od kojih očekuje da će doprinijeti demokratizaciji političkog života u Tuzli.

Admir Čavalić (Stranka za BiH) reagirao je zbog onemogućavanja rada medijima i tokom i nakon sjednice, ističući da je takav potez nedopustiv i za manje sredine, a naročito za grad poput Tuzle. Čavalić je naveo da je s Omerom Berbićem (Naša stranka) prenosio dešavanja uživo na društvenim mrežama.

Nataša Perić (SDP), predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, i Ana Pejić (SDP), zamjenica predsjedavajuće, poslale su obavijest u kojoj se “izvinjavaju medijima”.

Zanemarimo li stilske i gramatičke greške u “objašnjenju”, u kojem je, između ostalog, i sam naziv Vijeća prilikom svakog navođenja pogrešno napisan, dolazimo do pitanja zbog čega se na kraju dopisa Perić i Pejić izvinjavaju ako se već konstatira da “predsjedavajuća Gradskog vijeća nije zabranila prisustvo novinarima na konstituirajućoj sjednici”.

Već desetak mjeseci, odnosno od izbijanja pandemije virusa korona, Gradsko vijeće Tuzle djeluje netransparentno, kako su i nastavili i nakon ukidanja vanrednog stanja. Uz ostalo, u prethodnom su mandatu vođene i “online sjednice”, koje to zapravo nisu ni bile, jer se radilo o slanju materijala e-mailom, o kojima su se, bez rasprave u realnom vremenu i mogućnosti upućivanja bilo kakvih prijedloga, vijećnici izjašnjavali, također, odgovarajući e-mailom.

Ovakav zatvoren tip izjašnjavanja bilo je, zbog vjerodostojnosti pošiljatelja, prikladnije voditi putem tradicionalne pošte ili slanjem faksa.