Sredinom novembra objavljena je informacija da je Amir Duranović, profesor na Odsjeku za historiju, izabran za dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Osim profesora Duranovića, za mjesto dekana ranije su se kandidirale i Amira Sadiković s Odsjeka za anglistiku te Jadranka Kolenović-Đapo, profesorica s Odsjeka za psihologiju, koja je u proteklom periodu obavljala dužnost prodekanese za nastavu i studentska pitanja.

Nakon prvog kruga glasanja Amir Duranović imao je 44 glasa, Amira Sadiković 36, dok je Jadranka Kolenović-Đapo dobila 22 glasa. U drugom krugu Amir Duranović osvojio je ukupno 57 glasova, dok je Amira Sadiković dobila 44.

Ipak, nekoliko dana kasnije objavljeno je da je zbog proceduralne greške poništen izbor dekana sarajevskog Filozofskog fakulteta i da će se proces morati ponoviti. Kako je tada obrazloženo s ove organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu, problem je nastao u pogledu tumačenja pojma "potrebnog broja glasova" u drugom krugu glasanja. S obzirom na činjenicu da je u drugom krugu glasao 101 član Vijeća, s ovog fakulteta su naveli kako su mislili da je za "potrebnu većinu" dovoljno 55 glasova, koliko je dobio profesor Duranović.

Naknadnim uvidom u odredbe Statuta Univerziteta u Sarajevu, Zakona, Poslovnika, a nakon konsultacije s Generalnim sekretarom Univerziteta u Sarajevu, utvrđeno je da za dekana može biti izabran u drugom krugu onaj kandidat koji dobije natpolovičnu većinu glasova od ukupnog broja članova Vijeća Fakulteta.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas je ponovljen postupak izbora rukovodioca organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta za mandatni period 2022-2026 godine, ali opet bez uspjeha.

Naime, i danas, nakon dva kruga glasanja, kandidati Amir Duranović i Amira Sadiković nisu uspjeli dobiti natpolovičinu podršku, što znači da se ova saga prolongira do nekog novog izbora koji bi trebao biti organiziran uskoro.

Sve dok ne bude izabran novi dekan, na čelu Filozofskog fakulteta i dalje će biti profesor Muhamed Dželilović.