Današnji datum u historiji bh. moderne muzike ostat će upamćen po gubitku dvije veoma značajne ličnosti. Najprije je 18. juna 2001. preminuo Davorin Popović, vođa legendarnih Indeksa još od kraja 1964. godine, dok je na isti datum pet godina kasnije u saobraćajnoj nesreći u sarajevskom naselju Blažuj život izgubio i pionir sarajevske elektronske scene Adi Lukovac.

Iako se Davorin Popović u ranoj mladosti bavio rukometom i košarkom te uprkos činjenici da su ga košarkaški treneri u to doba smatrali iznimno talentiranim bekom, pjevač, kako je sam sebe volio zvati, ipak se odlučio za muziku. Svoju pjevačku karijeru započeo je u grupi Lutalice, ali sredinom 60-ih godina odlučuje se pridružiti Indeksima s kojima ostaje pjevati sve do svoje smrti.

Osim niza sjajnih albuma koje je objavio s Indeksima te kao solo izvođač, Popović je također uzeo učešće i u nastanku muzike za filmove. Naime, on je otpjevao pjesmu "Žute dunje" za potrebe već sada kultnog filma "Kuduz", a nije zgoreg napomenuti da je predstavljao našu zemlju na Eurosongu 1995. godine s pjesmom "21. vijek". Međutim, tada je zauzeo 19. mjesto, a interesantno je kazati da je Bosna i Hercegovina na tom takmičenju dobila bodove samo iz Turske, Hrvatske i Danske.

Valja istaći i to da je Davorin Popović dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim oblastima političkog i društvenog života, a po ovom važnom liku iz historije bh. pop-rocka kasnije je ustanovljena i muzička nagrada jednostavno nazvana Davorin.

Neposredno iza rata počelo mu se zdravstveno stanje naglo pogoršavati tako da je 18. juna 2001. godine preminuo usljed komplikacija vezanih za karcinom pankreasa. Sahranjen je u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

Adi Lukovac se smatra našim najuspješnijim umjetnikom iz domena eksperimentalne muzike. Kalio se u sastavu Bass Line, prvom bh. eksperimentalnom electro bendu, s kojom je snimio i demo album neposredno pred početak agresije na našu domovinu. Pošto se na početku rata priključuje odbrani zemlje, tj. postaje borac Armije RBiH u kojoj provodi tačno 1.221 dan, prinuđen je zamrznuti sve aktivnosti u Bass Lineu koji se, ispostavit će se na kraju, ubrzo i raspada.

Kao svojevrsni pečat u trakama na kojima je radio uvijek je provlačio etno motive tako da se njegov rad i rad njegove grupe Ornamenti kasnije počeo opisivati kao mješavina elektronskih, ambijentalnih i etno motiva. Ornamenti su oformili i izdavačku kuću Post War Sound pod kojom su objavili i svoja dva albuma – "Pomjeranja" i "Fluid".

Ipak, ostaje zabilježeno da je svoje najveće profesionalne uspjehe ostvario kao autor filmske muzike. Njegov zadnji, mnogi će kazati i najuspješniji projekt bio je rad na muzici iz filma "Remake", dok su njegove kreacije korištene i u filmovima "Put na mjesec" i "Sindrom" te u pozorišnoj predstavi "Tvrđava". On je sarađivao i s našim komercijalno najuspješnijim kantautorom svih vremena Dinom Merlinom na albumu "Sredinom", koji je svjetlo dana ugledao 2000. godine, te se Adi Lukovac smatra jednim od preporoditelja njegove karijere iz razloga što se od ovog albuma Dino Merlin "prešaltao" s klasičnog pop-rocka na etno-pop.

Tog nesretnog 18. juna 2006. godine Adi Lukovac je izgubio život u saobraćajnoj nesreći koja se desila u predvečernjim satima na dijelu autoputa iz Sarajeva prema Blažuju. Prema izvještajima medija, do nesreće je došlo kada je muzičar skrenuo iz saobraćajne trake kojom je vozio u desnu stranu te udario u betonsku ploču.