Kako ističu, muslimani i Bošnjaci iz te dvije opštine su, u kontinuitetu, zajedno sa pripadnicima crnogorskog naroda, na udaru militantnih velikosrpskih grupa, a sve veći broj incidenata na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, posljednje su upozorenje vlasti da mora, pod hitno, zaustaviti svaki vid pritiska na njih, adekvatno kažnjavajući počinioce.

Dodaju da su simpatizeri PKS iz Berana, koji su htjeli da se sa ostalim patriotama, prošle nedjelje, pridruže auto kolonama koje se organizuju Crnom Gorom, bili spriječeni jer su se na zbornom mjestu pojavili drugi građani sa vozilima okićeni srpskim državnim zastavama.

“A policija je, kako su im rekli, naše simpatizere spriječila da krenu vlastitim vozilima ‘zbog mogućeg sukoba, koji oni ne bi mogli spriječiti’. Tražimo da se ovaj i ostali slučajevi ispitaju i procesuiraju, posebno u smislu sprječavanja slobode kretanja građana, kao i da se identifikuju lica koja u crnim ‘fantomkama’ obilaze muslimanske kuće i prijete našim građanima, na način da od domaćina traže da digne tri prsta, pa kada oni odbiju, slijede psovke i prijetnje”, navode u PKS.

Iz te stranke su upitali ko su ti ljudi, za koga rade, da li su neka organizacija, da li su naoružani, da li policija zna za njihovo postojanje. To su, dodaju, samo neka od pitanja Patriotsko komitskog saveza, prvenstveno vlastima, ali i partijama, nevladinom sektoru, zaštitniku ljudskih prava i ostalim “brižnima“ koji u ovoj državi primaju dobre plate, a slabo rade svoj posao.

“Da nije tako, ti pojedinci bi se priveli i procesuirali, a građanima, koji, čini se, postaju građani ‘drugog reda’, omogućio bezbjedan život i rad. Neka se niko ne zavarava da se tortura ove vrste može mirno posmatrati jer svako nasilje rađa drugo nasilje, a tada je država nemoćna. Stoga pozivamo nadležne državne organe da se postaraju da svako u ovoj državi ima slobodu da kaže šta je i ko je, bez ikakvog straha ili pritiska”, poručuju iz PKS.

Izvor: Aktuelno.me