Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je kritikovao dvostruki standard Evropske unije (EU) da podržava Grčku po pitanju migranata, ali ne dijeleći odgovornost za četiri miliona izbjeglica koje je Turska ugostila, prenosi Anadolu Agency (AA).

"EU je Grčkoj za 100.000 izbjeglica pomogla s tri milijarde eura, dok za Tursku koja zbrinjava četiri miliona nije uložila napor", rekao je Erdogan govoreći na migracijskoj konferenciji na univerzitetu u egejskoj provinciji Izmir.

Kako je kazao, grčke snage sigurnosti otvoreno su progonile izbjeglice duž tursko-grčke granice, što je rezultiralo sramotnim prizorima.

"Čovječanstvo je palo na ispitu ne samo na Mediteranu, nego i na Egejskom moru i rijeci Marici", poručio je Erdogan. 

Kako je kazao, svijet također nema informacije o tome gdje su i ko je oteo desetine hiljada sirijske djece koja su tražila utočište u Evropi i koja su nestala.

Erdogan je rekao da približno 85 posto svjetske izbjegličke populacije ne primaju bogate države, već manje razvijene zemlje.

Prema njegovim riječima, više od 500 godina turski narod prima izbjeglice, primajući migrante različitih kultura i religija.

"Nismo odbili nikoga ko je došao na naše granice zbog njegovog etničkog identiteta, religije, kulture ili sekte", pojasnio je Erdogan. 

Turska je domaćin skoro četiri miliona izbjeglica, više nego bilo koja druga zemlja u svijetu. Bila je ključna tranzitna tačka za tražitelje azila kojima je cilj da pređu u Evropu kako bi započeli nove živote, posebno one koji bježe od rata i progona.

Kritikujući američku podršku terorističkoj organizaciji YPG/PKK, Erdogan je rekao da "oni ne brinu o izbjeglicama, ali i dalje stoje uz terorizam i teroriste".

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.