Više od 2.000 vojnih medicinara i 10.000 medicinskih radnika iz cijele Kine raspoređeno je u Šangaj posljednjih dana kako bi pomogli u obuzdavanju epidemije korona virusa u ovom gradu. To je, ujedno, znak zabrinutosti centralne kineske vlade da su tamošnji slučajevi možda izmakli kontroli lokalnih zvaničnika.

Šangaj se bori s najgorem epidemijom otkako je pandemija počela prije više od dvije godine. Otkako je prošlog mjeseca broj zaraženih počeo rasti, a što je uzrokovano vrlo zaraznom varijantom Omicron, grad sa 26 miliona stanovnika zabilježio je više od 60.000 slučajeva, taj se broj svakodnevno povećava.

Broj novih dnevnih slučajeva porastao je deset puta u odnosu na prije samo dvije sedmice.

U početku je Šangaj – kinesko finansijsko središte i mjesto koje se dugo dičilo svojom kosmopolitskom reputacijom – pokušao zacrtati nijansiraniji kurs od teških karantina koje su obilježile kinesku reakciju na korona virus u drugim sredinama. Gradski zvaničnici insistirali su da bi potpuna blokada bila ekonomski previše remetilačka, te su se umjesto toga odlučili za postupno uvođenje mjera. Neki stručnjaci su također iznijeli izglede za eventualno popuštanje ograničenja.

Ali tokom vikenda zvanična linija počela se mijenjati. U subotu je visoki zvaničnik centralne vlade posjetio Šangaj i pozvao tamošnju vladu da nastavi sa striktnom politikom. Osim toga, dijelovi grada koji su trebali biti pušteni iz blokade nisu pušteni, što je praktično ostavilo cijeli grad paraliziranim.

Masovna mobilizacija medicinskih radnika iz cijele zemlje odražavala je odgovor centralne vlade na izbijanje zaraze u Wuhanu, gdje je pandemija počela, početkom 2020. godine. Dok je taj grad teturao pod teretom tada novog virusa, na desetine hiljada medicinara slijevalo se taj u grad da pomognu, navode državni mediji.

U Šangaj je 10.000 medicinskih radnika stiglo iz drugih provincija proteklih dana kako bi radili u improviziranim bolnicama i pomogli u testiranju širom grada, navodi Xinhua, državna novinska agencija. Osim toga, 2.000 vojnih medicinara – prebačenih vojnim transportnim avionima – stiglo je u nedjelju.

Iako su mnogi stanovnici više puta testirani, grad u ponedjeljak počinje obnovljenu trodnevnu kampanju sveobuhvatnog testiranja.

(Izvor: The New York Times)