Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) pozdravilo je danas Odluku Centralne izborne komisije o raspisivanju Općih izbora u oktobru 2022. godine, te od ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande zatražilo da hitno u proceduru uputi budžet BiH kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje države i osigurala sredstva za održavanje Općih izbora.

Ovo je jedan od zaključaka koje je Predsjedništvo SDA usvojilo na redovnoj sjednici u Sarajevu, a na kojoj su razmatrana pitanja u vezi s aktuelnom političkom situacijom u BiH, s fokusom na izborni proces i stvaranje pretpostavki za održavanje Općih izbora u BiH, te eliminiranje negativnih utjecaja i politika koje štete BiH, njenim narodima i građanima.

Nakon što je podsjetio na ključna pitanja razmatrana na sjednici, predsjednik SDA Bakir Izetbegović osvrnuo se na sadržaj pisma koje je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i Hrvatskog narodnog Sabora (HNS) Dragan Čović uputio međunarodnim zvaničnicima, a u kojem je ustvrdio da je raspisivanje izbora, zbog ranije presude Ustavnog suda BiH, protivno vladavini prava te da predstavlja prijetnju miru i stabilnosti BiH, najavljujući incijativu za teritorijalni preustroj BiH.

Predsjednik SDA je ocijenio kako to pismo sadrži niz neargumentiranih tvrdnji i neistina, te nekoliko prijetnji.

- Neistina je da je HDZ htio otkloniti diskriminaciju, upravo obratno, da se usvojio prijedlog HDZ-a i SNSD-a, presude Evropskog suda za ljudska prava nikada ne bi bile implementirane, odnosno diskriminacije utvrđene u njima nikada ne bi bili otklonjene – kazao je Izetbegović nakon okončanja sjednice Predsjedništva SDA.

Istovremeno, ocijenio je neargumentiranom Čovićevu tvrdnju o “ugroženosti i diskriminiranju Hrvata”, podsjećajući kako te tvrdnje najbolje demantiraju podaci o zastupljenost predstavnika iz reda hrvatskog naroda u vlasti i upravljačkim pozicijama (ministarskim i direktorskim), prema kojima, od 100 tih pozicija na nivou države Hrvati obnašaju 34, a Srbi i Bošnjaci po 33.

Izetbegović je dodao kako na nivou FBiH Hrvati imaju preko 50 posto više tih pozicija u odnosu na ono što Ustav FBiH propisuje, navodeći kakoje  i raspodjela sredstava na lokalnom nivou (općina) dva na prema jedan u korist hrvatskog korpusa.

- Nadalje, tvrdi se da Bošnjaci napadaju na identitet, građanska i politička prava Hrvata, a mi smo u situaciji u kojoj je HNS zaustavio formiranje Vlade, odnosno implementaciju izbornih rezultata prije tri i po godine. Sada nam govore da izbora neće biti nikako, blokiraju popunu Ustavnog suda FBiH – podsjeća Izetbegović.

Predsjednik SDA je ocijenio spornim i neargumentiranim i brojne druge tvrdnje iznesene u spomenutom pismu, uključujući i onu o “političkoj agendi o preglasavanju Hrvata na predstojećim izborima”.

U kontekstu prijetnji iznesenih u pogledu “ugrožavanja mira i stabilnosti” te pokretanju koraka na uspostavljanju nove teritorijalne organizacije BiH, Izetbegović je kazao kako se radi o udaru na Dejtonski sporzum, te podsjetio na dešavanja od prije dvadesetak godina (hrvatska samouprava) i epilog krivičnog postupka protiv ondašnjeg predsjednika HDZ-a Ante Jelavića, a u širem kontekstu i na slučaj “Prlić i drugi”, čiji su akteri osuđeni za pokušaj stvaranja etnički čistog hrvatskog entiteta u BiH.

Prema zaključcima koje je Predsjedništvo SDA na sjednici usvojilo, ovo stranačko tijelo je podržalo odluku Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlmentarne skupštine BiH da pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa po pitanju izmjena Izbornog zakona kojeg je predložio HDZ, a podržali delegati iz SNSD-a.

Također, Predsjedništvo SDA smatra da retorika, uvredljive izjave i potezi predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića štete odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske i da predstavljaju nedopustivo miješanje u unutrašnja pitanja BiH, kao i da njegovi javni istupi nanose dodatnu štetu odnosima između Bošnjaka i Hrvata.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da obustavi primjenu neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini, koji je usvojila Narodna skupština RS-a, te ga pozvalo da, u skladu s mandatom, na isti način postupi sa svim zakonima i odlukama koje su protivustavne i antidejtonske, a koje je u proteklom periodu donijela NSRS.

Nadalje, Predsjedništvo SDA je pozdravilo Izvještaj visokog predstavnika upućen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u kojem se jasno navode uzroci i uzročnici krize u Bosni i Hercegovini, te očekuje konkretne korake kako bi se sankcionisali i izolirali predstavnici politika koje proizvode krize i blokade i prijete teritorijalnom integritetu BiH.

Predsjedništvo SDA je još jednom iskazalo punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, te podršku stavovima Predsjedništva BiH, koji su bazirani na Povelji UN-a, Strategiji vanjske politike BiH, obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju.

Istovremeno, upućen je apel UN-u i utjecajnim svjetskim liderima da poduzmu hitne diplomatske korake kako bi se organizirala evakuacija civila i branilaca Mariupolja, te zaustavile njihove patnje i spriječilo masovno stradanje.

U osvrtu na “slučaj Dobrovoljačka”, Predsjedništvo SDA smatra da “podizanje optužnice u slučaju Dobrovoljačka predstavlja evidentan nastavak politički motiviranih postupaka protiv civilnih i vojnih zvaničnika Republike BiH, kojima pojedinci unutar Tužilaštva BiH nastoje promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini”.

- Tužilaštvo BiH je moralo do sada imati desetke optužnica protiv snajperista i artiljeraca Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, koji su tokom opsade terorizirali Sarajevo, ubivši 11.541 građanina i građanki, među kojima je i 1.601 dijete – podsjeća Predsjedništvo SDA u jednom od usvojenih zaključaka.

Uz to, Predsjedništvo SDA pozvalo je lokalne vlasti u Bratuncu da odmah obustave sanaciju Poljoprivredne zadruge u Kravicama, koja je mjesto masovnog pogubljenja žrtava u genocidu u Srebrenici , ocijenivši kako se radi o pokušaju uklanjanj dokaza i tragova genocida.

Predsjedništvo SDA smatra da OHR, supervizor za Brčko Distrikt i Arbitražni tribunal moraju ostati garant stabilnosti i održivosti Distrikta, njegovog statusa i ovlaštenja, te se oštro protivi bilo kakvom pokušaju da se okonča supervizija za Distrikt Brčko, ili na bilo koji način umanji prisustvo i ingerencije OHR-a i drugih međunarodnih predstavnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, na sjednici Predsjedništva SDA usvojen je zaključak kojim se iskazuje podrška Javnom servisu Bosne i Hercegovine, kao instituciji od izuzetnog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu, te je imenovan Izborni štab za predstojeće Opće izbore u BiH.