Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović, govorio je večeras za Dnevnik Hrvatske televizije o jučer održanim izborima u našj zemlji.

Čović je rekao da smatra da će kandidatkinja njegove stranke Borjana Krišto dobiti oko 180.000 glasova.

- Kampanju smo vodili drugačije nego prije, dobili smo zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora, 11 stranaka podržalo je Krišto, što je bio i problem jer smo išli s jednim kandidatom kako bismo pokazali da Hrvati ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego to rade Bošnjaci. Imali smo kampanju koja je govorila o budućnosti, o problemima naroda, o ekonomskoj i socijalnoj problematici, pravnoj sigurnosti. Mislim da smo dobili pozitivnu reakciju - rekao je Čović za HTV.

On je dodao da misli da ni 200 hiljada glasova ne bi bilo dovoljno za pobjedu Borjane Krišto.

- Glasovi su se usmjeravali, išle su zabilješke, čak i od Islamske zajednice, svakoj porodici. Mi smo postigli što smo željeli - da naš narod želi imati legitimne predstavnike - rekao je on.

O pregovorima o ulasku u vlast, Čović je rekao:

- Tu nema unaprijed zadanog partnera, partnerstvo se rađa od legitimnog rezultata kod Bošnjaka, kod srpskog naroda. Želimo naglasiti, prije svega u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice, ovo što radi bošnjački narod, da četvrti put dovede u Predsjedništvo nekoga u ime nas. Razgovore ćemo voditi ozbiljno, a želimo li biti kandidat EU prvo moramo izmijeniti izborni zakon i ustav".