Predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević i zastupnik Socijaldemokratske partije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić već uveliko ratuju saopćenjima i otvorenim pismima. Sve je počelo jučer kada je Ogrešević izjavio kako je "sramna i jadna pozicija čekati reakciju visokog predstavnika" u vezi s formiranjem vlasti na federalnom nivou.

Podsjetimo, NES je zajedno sa Strankom za BiH u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog zaključka kojim se Ustavna komisija zadužuje za pokretanje postupka promjene Ustava FBiH, koji je Parlament usvojio. Isto tako, čelnici ovih stranaka su istakli i to kako se kao predlagači osjećaju odgovornim i da pozovu predstavnike parlamentarnih stranaka SDP BiH, ali i Stranku demokratske akcije, Hrvatsku demokratsku zajednicu te ostale političke subjekte, da razgovaraju s ciljem pronalaska modela za izlazak iz ustavne krize.

Konkretno Nermin Ogrešević je izjavio i to kako je čak i Christian Schmidt pozvao političke lidere da sjednu i da se pokušaju dogovoriti, ocjenjujući "sramnim i jadnim" čekanje reakcije visokog predstavnika međunarodne zajednice bez i želje da pojedini politički predstavnici barem pokušaju pronaći kompromis.

Očito se osjećajući, kao i njegova politička partija, prozvanim, odlučio se na reakciju i Damir Mašić.

"Sramnije je jedino sjediti na dvije stolice i nemati petlju javnosti saopćiti prema kojem političkom subjektu koju obavezu imaš", komentar je Damira Mašića kojim je očito nastojao Nermina Ogreševića etiketirati kao skrivenog igrača SDA i Demokratske fronte.

Kasno sinoć o Mašićevim riječim odlučio je progovoriti i Ogrešević, kazavši da je kadru SDP-a "stolica" ključna riječ iako je posve jasno da se trenutno radi državi "o glavi" i da su stvari puno kompleksnije od puke priče o raspodjeli resora.

"Čini se da je stolica ključna riječ u tzv. odgovoru gospodina Mašića na naše iznesene stavove. Usporedba bilo kakve stolice s pitanjima Ustava i države najbolje govori o znanju, ozbiljnosti i kvalificiranosti jednog političara. Dok je takvima jedino bitno ko će dobiti koju stolicu, nama je na prvom mjestu država. Razlike su jasne", poruka je Nermina Ogreševića.