Na Federalnoj televiziji gostovao je jučer, 8. decembra 2022. godine, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Novinarka Dnevnika D pitala je, između ostalog, jesu li tačne informacije da između Bećirovića i Vojina Mijatovića – a obojica su potpredsjednici SDP-a – “traje neki tihi rat” te da je to razlogom zašto Bećirović nije 25. novembra u Banjoj Luci prisustvovao obilježavanju Dana državnosti. Podsjetimo, ovaj događaj organizirao je Bećirovićev SDP-a, uz prisustvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i visokih funkcionera SDP-a, uključujući predsjednika ove stranke Nermina Nikšića.

Bećirović je na novinarsko pitanje odgovorio tako da se mnogima učinilo kako je riječ o još jednoj njegovoj neuspjeloj šali, nekom skeču iz Top Liste Nadrealista.

“Pa mislim, cijeloj javnosti je jasno zbog čega ja nisam bio taj dan u Banjoj Luci. Naime, gostovao sam na Face televiziji, direktno u programu, i to je razlog zbog čega nisam bio u Banjoj Luci, a inače bih bio.”

Da, upravo je ovako odgovorio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Pomalo u Dodikovom stilu, kad ovaj hoće da pokaže koliko mu je malo važna država i kako su mu efemerne stvari, poput gostovanja na lokalnoj privatnoj televiziji, dovoljan razlog da ne ode na obilježavanje Dana državnosti države čiji je član Predsjedništva. Sve to uz nadmeno podrazumijevanje da “cijela javnost” zna gdje to on gostuje, kao da je riječ o kakvom Bidenu ili Macronu, o čijim rasporedima kretanja i gostovanja blagovremeno biva obaviještena “cijela javnost”.

Na dio pitanja o “tihom ratu”, koji navodno vodi s Vojinom Mijatovićem, Bećirović nije odgovorio. Jednako kao što je izbjegao odgovoriti i na pitanja koga vidi na mjestu prvog čovjeka SDP-a i kako odgovara onima koji na toj poziciji vide upravo njega.