Prema pismu, koje je poslano izvršnom direktoru sistema online plaćanja, Danu Schulmanu, PayPal bi mogao kršiti prava Palestinaca jer im ne omogućava pristup svojim uslugama.

“Imamo značajnu zabrinutost da, budući da PayPal pruža usluge izraelskim građanima u ilegalnim naseljima širom Zapadne obale, ali ne pruža usluge Palestincima koji žive na Zapadnoj obali i u Gazi, PayPal-ov trenutni operativni status možda krši prava Palestinaca“, navodi se u pismu.

“Pored toga, odluka PayPal-a da isključi Palestince iz svojih usluga može samo pogoršati ekonomske poteškoće, a time i političku nestabilnost na Zapadnoj obali i Gazi.”

Pismo, čiji je autor kongresmen Mark Pocan, napisano je u saradnji sa 7amleh arapskim centrom za unapređenje društvenih medija, a potpisali su ga članovi Kongresa Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Betty McCollum, Pramily Jayapal, Greg Casar, Earl Blumenauer, Jamaal Bowman, James McGovern, Sara Jacobs i Cori Bush.

U nedavnom istraživanju koje je proveo 7amleh, otkriveno je da bi 80 posto palestinskih domaćinstava u svim socio-ekonomskim grupama koristilo PayPal ako je moguće. Trenutno su na palestinskom tržištu Mastercard, Visa, Swift i Apple Pay, tako da ne postoje "predvidive barijere za ulazak za PayPal", navode iz 7amleh.

"Ovo je pritisak prema kompaniji koja Palestincima uskraćuje njihovo osnovno pravo na pristup PayPal-ovim finansijskim uslugama, što doprinosi pogoršanju ekonomske situacije Palestinaca", rekla je Mona Shtaya, menadžerica za zastupanje i komunikacije u 7amleh, za Middle East Eye.

Dodala je da „ekonomsko deplatformisanje“ doprinosi smanjenju prostora za organizacije civilnog društva.

“To također ilustrira da se palestinska digitalna prava uzimaju u intersekcionalnom pristupu s drugim ljudima širom svijeta koji vjeruju u principe ljudskih prava kao put do svijeta jednakosti, pravde i dostojanstva.”

Kampanja je počela 2016. godine, a peticija trenutno ima preko 275.000 potpisa.