1. maja 1941. godine u Palace Theateru u New Yorku održana je premijera kultnog filma Citizen Kane. To je američka drama iz 1941. godine u produkciji i režiji Orsona Wellesa, koji je također zajedno s Hermanom J. Mankiewiczom napisao scenarij. Ovo je ujedno bio i prvi Wellesov igrani film kojeg mnogi kritičari i filmaši smatraju najvećim filmom ikad snimljenim. Citizen Kane proglašen je najboljim filmom u pet uzastopnih anketa kritičara Britanskog filmskog instituta Sight & Sound, a na vrhu je 100 godina Američkog filmskog instituta, najboljim filmom u kategoriji 100 filmova izabranih 1998. godine, kao onoj iz 2007. Nominiran je za Oscara u devet kategorija, a osvojio je zlatnog kipića u kategoriji za najbolji scenarij (originalni scenarij) Mankiewicza i Wellesa. Građanin Kane posebno je pohvaljen zbog kinematografije Gregga Tolanda, montaže Roberta Wisea, glazbe Bernarda Herrmanna i narativne strukture, što se sve smatralo izuzetno inovativnim filmom, svojevrsnim presedanom.

Citizen Kane je kvazi biografski film koji istražuje život i naslijeđe Charlesa Fostera Kanea (glumi ga Welles), kompozitnog lika koji se dijelom temelji na američkim medijskim barunima Williamu Randolphu Hearstu i Josephu Pulitzu, čikaškim tajkunima Samuelu Insullu i Haroldu McCormicku, kao i aspektima vlastitog života scenariste. Po prikazivanju, Hearst je zabranio spominjanje filma u bilo kojem od svojih novina. Priča se da je tokom snimanja Orson Welles primio upozorenje da je Hearst priredio da mu gola žena uskoči u zagrljaj kada uđe u svoju hotelsku sobu, a da je u istoj sobi bio i fotograf koji bi snimio fotografiju kojom bi se kasnije Welles diskreditirao. Welles je noć proveo negdje drugo, te do sada nije poznato je li upozorenje bilo istinito.

Iako je pobrao sve najbolje kritike, Citizen Kane nije uspio nadoknaditi troškove. Film je izblijedio iz vida nakon objavljivanja, ali je naknadno vraćen u žižu javnosti kad su ga pohvalili francuski kritičari poput Andréa Bazina, pa je u americi doživio preporod 1956. godine. Film je objavljen na blu-rayu 13. septembra 2011. – posebno izdanje na 70. godišnjicu. Citizen Kanea Kongresna je knjižnica izabrala za kandidata za skupinu od 25 filmova 1989. godine radi čuvanja u Nacionalnom registru filmova Sjedinjenih Država zbog toga što je “kulturno, povijesno ili estetski važan”.

Citizen Kane je, vjerojatno, najbolje što je američki igrani film ikad ponudio – to je gotovo savršeno djelo od početka do kraja. Često se natječući s Godfatherom da bi bio ‘numero uno’, Citizen Kane je priča za sebe, zasebna kategorija s kojom se, na bezbroj frontova, ništa ne može porediti. Kreativna inovacija i primijenjeni tehnički napredak u filmu mogu se, blago rečeno, smatrati nevjerojatnim i zapanjujućim za film iz 1941. godine. To je pionirski fenomen mijenjanja vremenske radnje filma, kao i specijalnih efekata u svijetu kinematografije. Bez ikakve sumnje Citizen Kane izdržao je test vremena već osam desetljeća, služeći kao mjerilo i izvor inspiracije filmskim stvaraocima različitih razdoblja”, kažu filmski kritičari 21. stoljeća.