Baš kao što su kadrovi ove dvije stranke svojim ranijim blokadama dodatno otežali ionako kompliciranu situaciju u vezi s nabavkom vakcina na nivou Bosne i Hercegovine, insistirajući da saglasnost za ugovore moraju dati i entitetske vlasti, tako su današnjim odbijanjem izmjena Zakona o javnim nabavkama BiH potvrdili da su oni zapravo ekstremisti koji su spremni ugroziti zdravlje i živote građana Bosne i Hercegovine.

Za izmjene zakona glasalo je devet delegata iz Federacije BiH, a četvero protiv i jedan suzdržan bili su iz RS-a, što znači da je postojala opća ali ne i entitetska većina. Jedini razlog zašto su delegati iz RS-a odbili izmjene, kojima bi se olakšala procedura nabavke vakcina, jeste već pokazana namjera da se Bosna i Hercegovina, kao država, dodatno blokira i obesmisli te da isključivo entitetski nivoi vlasti budu relevantni u svakom pitanju, između ostalog i za nabavku vakcina. A ondje, opet, u zasjedi čuči “ugroženi” Dragan Čović sa svojim zahtjevima, ucjenama i blokadama.

“Nije nam ovo danas trebalo. Jedni SNSD-ovci jedno u Predstavničkom domu, drugi drugo u Domu naroda”, izjavio je Bakir Izetbegović vidno razočaran što izmjene zakona danas nisu dobile potrebnu podršku.

“Cilj je bio relaksirati situaciju tako da su svi sigurni kada se upuste u te procedure, da neće jednog dana odgovarati pred zakonom, pred sudom, zato što su neke stvari uradili jer ovakve stvari se do sada nisu radile i trebalo je potpuno jasnijom učiniti tu stvar, da možete u skraćenim rokovima, da ste nadležni da to radite, da neće ući u neku zonu koja je protuzakonita. Ovoje po meni samo izlika da se stvari zaustave od strane SNSD-a u Domu naroda”, naveo je Izetbegović.

Kako je kazao, postoji teoretska mogućnost da se usaglase.

“Sa ovakvim pristupom i obrazloženjima koje smo čuli od strane SNSD-ovaca, ne vjerujem da ćemo se usaglasiti. Kada bude prisustan gospodin Čović, tada ćemo pokušati da se usaglasimo, ali cijenim da su šanse veoma male”.

VIŠE O TEMI: NE VJERUJE MU SE NI KAD VAKCINE NOSI: Srpska politika danas je odigrala po principu dobrog i lošeg policajca