Tridesetšestogodišnji Gabriel Borić, najmlađi čileanski predsjednik ikada izabran, odbio je prošle sedmice primiti novog ambasadora Izraela Gila Artzyelija, koji je pozvan u čileansku predsjedničku palatu da mu preda svoje akreditive.

Vijest je prenio čileanski list Ex-Ante, međutim, čileanska vlada je to demantovala, navodeći da je dostavljanje diplomatskih pisama samo odloženo, „Nije da je suspendovan, već da je od njega zatraženo da odloži do druga sedmica oktobra." Ex-Ante je potvrdio da je odluka uzeta u obzir "Zbog toga što je Izrael ubijao djecu u nedavnoj eskalaciji na Zapadnoj obali i pojačane izraelske vojne aktivnosti protiv Palestinaca."

Čileansko Ministarstvo vanjskih poslova je, u odgovoru na pitanje Ex-Antea, navelo „Predavanje akreditiva Izraela je pomjereno za drugu sedmicu oktobra jer je danas vrlo osjetljiv dan zbog ubistva dječaka na Zapadnoj obali." Artzyeli tvrdi da se čileansko ministarstvo vanjskih poslova izvinilo njemu i izraelskoj vladi zbog odgađanja, piše MEMO.

Borićevo odbijanje da primi novog ambasadora Izraela toplo je primila palestinska zajednica u Čileu. Palestinska zajednica požurila je da pohvali Borićevu odluku putem izjave koju je potpisao njen predsjednik Maurice Khamis Massu. U saopštenju se navodi "Palestinska zajednica Čilea visoko cijeni odluku predsjednika Gabriela Borića Fonta da odgodi ceremoniju predaje akreditiva novog izraelskog ambasadora u Čileu jer je izraelska okupaciona vojska ubila maloljetnog Odaja Salaha iz Kafr Dana u Jeninu."

Massu je također zahvalio predsjedniku na njegovoj kontinuiranoj podršci Palestini.

"Čvrsto vjerujemo da sve dok svijet nastavi tretirati Izrael i njegove diplomate kao normalno, situacija Palestinaca se neće poboljšati. Izrael sistematski čini ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, kršenja ljudskih prava i podvrgava palestinsko stanovništvo režimu aparthejda."


U intervjuu za MEMO, Massu je rekao da "mi, kao Palestinska zajednica Čilea, cijenimo predsjednikovu odluku da odgodi diplomatsku akreditivnu ceremoniju na isti dan kada je izraelska vojska ubila palestinskog dječaka na Zapadnoj obali. Vjerujemo da sve dok kako se nastavljaju ratni zločini, kršenje ljudskih prava i režim aparthejda, realnost života Palestinaca se neće promijeniti. Cijenimo predsjednikov gest i nadamo se da će služiti kao primjer svijetu u pogledu kršenja ljudskih prava, posebno ubistva djece."


Nakon odluke predsjednika Borića, među jevrejskim zajednicama u Čileu i inostranstvu proširio se bijes, izražavajući strah od budućih postupaka čileanskog predsjednika. Izrael je ukorio čileanskog ambasadora u Tel Avivu Jorgea Carvajala, koji se izvinio ambasadoru Artzyeliju i njegovoj porodici u ime čileanske vlade.

Izvori iz Jevrejske zajednice Čilea (CJC) izjavili su da "nema tako ozbiljnog presedan u historiji CJC-a kao što je ovaj. Nije isključeno da će izraelska vlada ukazati diplomatski protest."

Gabrijel Zaljasnik, bivši predsjednik Jevrejske zajednice u Čileu, potvrđuje da je gest predsjednika Borića da odbije da primi akreditive izraelskog ambasadora u Čileu najozbiljniji odraz predsjednikovog animoziteta prema Izraelu koji je pokazao od svog zamjenik. „To nije samo uvreda za jevrejsku zajednicu u Čileu sa svojim stotinama godina doprinosa razvoju zemlje, već i sramoti one koji cene demokratiju i slobodu prezirom zemlje koja prihvata demokratiju i slobodu i bliske odnose sa dvije zemlje", rekao je Zaljasnik za Ex-Ante.

Zaliasnik također dodaje u svom intervjuu s Ex-Anteom da "nažalost, predsjednik vuče čileansku vanjsku politiku i 70-godišnji odnos između Čilea i Izraela u pogrešnom pravcu. On pogrešno usklađuje čileansku vanjsku politiku koja je godinama otvorena sa Evropom, Kanadom i Sjedinjenih Država." Zaljasnik se nada da predsednik Borić "daje jevrejskoj zajednici dovoljno objašnjenja i izgovora za ovu uvredu kojoj nema imena."

Borić je poznat kao nepokolebljivi pristalica palestinske stvari i branitelj ljudskih prava koja se na okupiranim teritorijama kontinuirano krše. U više navrata, Borić je Izrael označio kao "genocidnu" i "ubilačku" državu. Borićev propalestinski stav prenio je u intervjuu za Vivo TV Čile tokom njegove kampanje kad je istakao da „nije važno koliku moć ta država ima, potrebna nam je vanjska politika da svim silama branimo ljudska prava, bez obzira na vlast."