Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvovao je na Samitu šefova policija Ujedinjenih nacija (UNCOPS 2022), javlja Anadolu Agency (AA).

Tema ovogodišnjeg skupa ministara i šefova policija u sjedištu UN-a u New Yorku je jačanje međunarodnog mira, sigurnosti i razvoj.

Razgovarano je o trenutnom stanju u mirovnim misijama UN-a i budućoj ulozi UN-a u očuvanju mira u svijetu. BiH je u protekle 22 godine imala zapažene rezultate u mirovnim misijama UN-a i postala zemlja koja doprinosi jačanju mira i stabilnosti u kriznim područjima.

Time je BiH od primanja pomoći UN-a, u protekle dvije decenije dijeli obaveze, rizike, kao i benefite kolektivne sigurnosti sa zemljama članicama Ujedinjenih nacija.

Na konferenciji je istaknuto da je u svijetu sve više sukoba i drugih sigurnosnih izazova, sa sve većim brojem izbjeglica i ugroženog stanovništva, koji zahtijevaju adekvatnu međunarodnu pomoć i zaštitu, u kojoj je nezamjenjiva uloga Ujedinjenih nacija.

Bosna i Hercegovina će nastaviti da, u skladu sa raspoloživim kapacitetima, podržava misije i djelovanje UN-a i doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u svijetu.