Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine večeras je održala dvije hitne sjednice, a na 69. je jednoglasno usvojena Odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora održanih 2. oktobra izuzev dijela koji se tiče izbora predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

“Utvrđeni su rezultati za Predsjedništvo BiH, Parlament BiH, NSRS, Parlament FBiH i skupštine kantona. Rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike RS-a bit će utvrđeni kad se steknu uvjeti. Glavni centar za brojanje nije okončao aktivnosti po Naredbi Centralne izborne komisije BiH od 10. oktobra 2022. godine.

Dani nedjelja, ponedjeljak i utorak, odnosno 23., 24. i 25. oktobra 2022. godine do ponoći su tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića”, navedeno je na zvaničnoj stranici CIK-a.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović naglasio je kako je došlo do brojnih propusta u radu određenih lokalnih biračkih odbora kao i općinskih i gradskih izbornih komisija.

“CIK je bio pod političkom hajkom. Izvršen je neviđen pritisak, sve do otvorenih prijetnji članovima CIK-a. Javnost se pita šta to rade tamo u CiK-u, zašto se danima broje glasove, a mora se znati da mi sve ovo vrijeme popravljamo stanje, prikupljamo izbornu dokumentaciju, ispravljamo greške”, istakao je Arnautović.

Na dnevnom redu 68. sjednice našle su se tri tačke dnevnog reda. Prijedlog zaključaka po zahtjevima za ponovno brojanje glasačkih listića, Prijedlog zaključaka po zahtjevima za kontrolno brojanje glasačkih listića i Prijedlog zaključaka po zahtjevima za poništenje Općih izbora 2022. godine.

Svi prijedlozi stranaka i građana jednoglasno su odbijeni pod obrazloženjem da su preuranjeni, jer, kako je rečeno, oni se mogu podnositi tek kada se utvrde rezultati izbora. Nepotpune rezultate za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini možete pogledati OVDJE.

(Izvor: Faktor)