Prijevremeni izbori za četiri gradonačelnika i dva načelnika u Bosni i Hercegovini bit će održani u nedjelju, 5. februara iduće godine, odlučila je danas Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.

Građani će birati nove gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika, te nove načelnike Bratunca i Vogošće.

Odluka je donesena jer su čelni ljudi ovih lokalnih zajendica prihvatili mandate koje su osvojili na Općim izborima održanim 2. oktobra.

Tako je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić prihvatio mandat zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona, Jasmin Imamović je poziciju gradonačelnika Tuzle zamijenio zastupničkim mandatom u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kao i Nihad Omerović koji je bio gradonačelnik Srebrenika. Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović odlučio je prihvatiti zastupnički mandat u Narodnoj skupštini RS-a.

Također, načelnik Vogošće Edin Smajić prihvatio je mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Ranije je CIK prihvatio odluku o opozivu načelnika Bratunca Srđana Rankića.

Novac za prijevremene izbore dužni su osigurati gradovi, odnosno općine.

Centralna izborna komisija BiH danas je također usvojila izvještaje o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz skupština Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Iz USK su u Federalni parlament izabarana tri delegata iz reda bošnjačkog naroda i to po jedan iz SDA, NES-a i Naroda i pravde. Iz reda hrvatskog naroda izabran je delegat iz NES-a, dok je iz reda srpskog naroda izabran delegat iz SDP-a. Mandate za preostala dva delegata iz reda srpskog naroda koja su trebala ići u Dom naroda iz Skupštine USK preraspodijelit će Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine budući da nije bilo više kandidata iz reda srpskog naroda. Iz reda ostalih iz USK ide jedan delegat iz DF-a.

Iz ZDK su iz reda bošnjačkog naroda izabrana četiri delegata i to dva iz SDA ji po jedan iz NES-a i NiP-a, iz reda hrvatskog naroda izabrani su po jedan delegat iz SDP-a i HDZ-a, a iz reda srpskog naroda po jedan delegat iz SDP-a i DF-a. Nije bilo kandidata iz reda ostalih pa će i ovo preraposdijeliti CIK, piše Faktor.