Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 15. sjednici ovjerila kandidatsku listu za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovjerenu kandidatsku listu sačinjavaju tri kandidata za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH iz Kluba delegata bošnjačkog naroda, Kluba delegata hrvatskog naroda i Kluba delegata srpskog naroda, kako slijedi:

1. Lidija Bradara – kandidat za predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz Kluba hrvatskog naroda
2. Refik Lendo – kandidat za predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz Kluba bošnjačkog naroda
3. Igor Stojanović – kandidat za predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz Kluba srpskog naroda.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dostavila je jučer kandidatsku listu za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH na potvrđivanje i ovjeru Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

U skladu s odrebama Izbornog zakona BiH i Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, izvršene su sljedeće provjere:

– da li je kandidatska lista podnesena od ovlaštenog predlagača,
– da li su predloženi kandidati na kandidatskoj listi ovjereni u skladu sa odredbama člana 9.13 izbornog zakona BiH i 58c. Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine,
– da li je kandidatska lista podnesena na obrascu utvrđenom od strane Centralne izborne komisije BiH.

S obzirom na to da je kandidatska lista sačinjena u skladu sa članom 9.13 do 9.15 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i članom 58g. Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je ovjerila navedenu kandidatsku listu, u skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 6) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, saopćio je CIKBiH.