Akreditirani posmatrači političkih stranaka, ispred kojih su ovjereni kandidati za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i nezavisnih kandidata, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditirani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje mogu biti prisutni u toku brojanja, saopštili su iz CIK-a.

Navodi se da tri javna RTV servisa u Bosni Hercegovini (RTVBiH, RTVFBiH i RTRS), ukoliko pokažu interes, mogu uživo u cijelosti prenositi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Isto će biti omogućeno i drugim zainteresiranim medijima u BiH.

Centralna izborna komisija BiH je u utorak, na 62. sjednici, donijela naredbu prema kojoj se, u cilju pravilnog objedinjavanja rezultata izbora, naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća sa glasačkim listićima, izvrši kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa 45 redovnih biračkih mjesta za nivo Pralamentarne skupštine BiH, Parlament Federacije BiH, Narodne skupštine RS i skupština kantona.

Prema dosadašnjim rezultatima kandidat SNSD-a za predsjednika entiteta RS Milorad Dodik ima 291.915 glasova, a Jelena Trivić (PDP) 262.969 što je razlika od skoro 29 hiljada glasova.

Opozicija u manjem bh. entitetu je tražila novo prebrojavanje glasova jer su uvjereni da je njihova kandidatkinja pokradena.