Cijene “futuresa” prirodnog plina u Evropi skočile su za više od 23 posto kada je trgovanje počelo u srijedu ujutro, nekoliko sati nakon što je ruski državni Gazprom objavio da je Poljskoj i Bugarskoj prekinuo isporuku goriva.

Gazpromov potez uslijedio je nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici pristali poslati više oružja Ukrajini kako bi pomogli zemlji u odbrani svoje teritorije od ruske agresije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je danas firme koje kupuju plin iz Rusije da će, ako popuste pred "ucjenom" Kremlja da isporuku plaćaju u rubljama kada to nije predviđeno njihovim kupoprodajnim ugovorima, to značiti kršenje sankcija koje Evropska unija nameće režimu Vladimira Putina što bi moglo imati pravne posljedice za te firme.

U izjavi za novinare nakon odluke Moskve da prekine opskrbu energijom Poljskoj i Bugarskoj zbog odbijanja plaćanja u rubljama, čelnica Izvršne vlasti Zajednice je kazala da će ovaj izazov imati "trenutni, ujedinjen i koordiniran odgovor" EU ističući da blok "intenzivno" radi na sljedećem paketu prisilnih mjera, bez pojašnjenja rasporeda i sadržaja.