U Andori ne žive samo youtuberi niti je to zemlja u kojoj se brine samo o skijanju, iako im je to jedna od glavnih turističkih atrakcija. U Andori se igraju i fudbal i košarka i to na visokom nivou. Morabanc Andorra skupio je 10 sezona u španskoj ACB ligi, igrajući evropska takmičenja nekoliko puta.

Trenutno najpoznatiji tim u toj malenoj zemlji je FC Andorra koja je odnedavno u vlasništvu Gerarda Piquéa. Nacionalno prvenstvo se sastoji od osam timova koji se međusobno sastaju četiri puta, kao i u ostalim ligama, bore se ze Evropu i da ne ispoadnu iz lige. Prva četiri bore se za Evropu, a posljednja četiri za opstanak. Za slijedeću sezonu (23./24.), prva liga Andore doživjet će vrlo značajnu promjenu, jer će biti sastavljena od 10 ekipa, što će dodati veću konkurentnost.

Među posebnostima lige je i pitanje infrastrukture. Resursi su tamo ograničeni, u prostoru i u igračima. Iz tog razloga, više puta se događa da dvije ekipe treniraju na istom terenu. Postoje ekipe koje smiju trenirati ujutro i tako mogu koristiti cijeli teren, ali klubovima koji su više amaterski i mogu startati tek u 20 sati je kompliciranije i moraju dijeliti teren, objašnjava Eloy Casals, sportski direktor FAF-a (FS Andore).

Sve utakmice u prvoj ligi Andore igraju se na istom stadionu, na isti dan i uzastopno. Svakog vikenda, bez prekida, centar za obuku FAF 1 domaćin je utakmica lige tako da navijači mogu uživo uživati ​​u svim utakmicama svoje lige tokom dana.

Klubovi su obavezni imati niže kategorije jer da bi igrali evropsko takmičenje moraju ispunitiodređene zahtjeve, među kojima su egszistiranje minimalno četiri sekcije a od te četiri ekipe barem jedna mora biti ženska. To je UEFA propis i bez toga ne mlogu imati licencu.

Otkako je krajem 2018. godine Gerard Pique preko svoje poslovne grupe Kosmos preuzeo FC Andorru, fudbal je u Kneževini doživio vrtoglavi skok. Iste sezone, klub je promoviran u Treću ligu, a u drugoj sezoni se popeo za dvije kategorije odjednom.

Ekipe imaju dva trenera, kondicionog trenera, trenera golmana, nekoliko fizioterapeuta. Sedmica je planirana isključivo po principu treninga u dvorani, a sve utakmice imaju glavnog i dva linijska suca.

Igrači koji imaju profesionalnu licencu moraju zarađivati ​​najmanje minimalnu plaću, koja je oko 1.300 eura mjesečno, tako da ne može svako živjeti isključivo od fudbala. Da bi neko mogao igrati u Andori kaom profesionalni fudbaler, mora iza sebe imati najmanje dvije godine fudbala u drugoj zemlji. Ako ne ispunjava taj uslov, mora tražiti drugu vrstu dozvole koju je teže i skuplje dobiti.