Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je da su bonska ovlaštenja alati koji mu stoje na raspolaganju.

"Ja sam visoki predstavnik u BiH koji kontroliše provođenje Dejtonskog sporazuma", kazao je Schmidt u intervjuu za BN TV.

Poručio je političarima da se drže činjenica navedenih u Daytonskom mirovnom sporazumu.

"Visokog predstavnika bira Vijeće za implementaciju mira u BiH tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima nego o sadržaju", kazao je Schmidt te dodao da nije tu da bi se svidio političarima nego da zajedno urade nešto dobro za sve.

"Želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH i svima preporučujem da u tome učestvuju, a oni koji blokiraju znači da blokiraju sami sebe", kazao je Schmidt.

Govoreći o blokadi vlasti koja je nastala zbog Zakona o negiranju genocida, Schmidt poručuje da dobro poznaje krize u BiH te da razgovara s ljudima i da je u političkom smislu važno da sagovornici budu i nosioci vlasti.

"Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada posmatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari", kazao je Schmidt.

Na pitanje da li je bilo signala od predstavnika vlasti bh. entiteta Republika Srpska da s njim razgovaraju, on odgovara potvrdno, ali nije htio precizirati detalje, prenosi Fena.