Sastanak bi trebalo da počne u 15:00 sati, objavio je to na zvaničnom sajtu Charles Michel. Doći će mnogi političari, lideri stranaka iz Bosne i Hercegovine, a do sada prisustvo nije potvrdio samo lider SDS-a Mirko Šarović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da na sastanku, koji će 12. juna biti održan u Briselu između predstavnika petnaest parlamentarnih stranaka i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, neće biti posebnih pregovora te da je sastanak unaprijed pripremljen.

“Predstavnici petnaest stranaka koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine trebaju da se obavežu na to da se smanje tenzije u Bosni i Hercegovini, da se uklone blokade, da se obave mirni i fer izbori te da se Bosna i Hercegovine pokrene na njenom evropskom putu”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je istakao da se pomalo “zaboravilo” na četrnaest prioriteta Evropske komisije te da su se bavili blokadama, deblokadama i krizama.

“Vrijeme je da se sve vrati na ‘fabričke postavke’. Dokument je pripremljen i idemo da ga u nedjelju eventualno potpišemo te da prema njemu postupamo u mjesecima koji su pred nama”, zaključio je Izetbegović.

No, iz ranijih izjava pojedini bosanskohercegovačkih političara jasno je da će se oni i na ovom sastanku ponašati kao rogovi u vreći najavljujući neku vrstu opstrukcija. Tako je, recimo, Dragan Čović ranije izjavio da neće sjediti u istoj prostoriji sa Željkom Komšićem niti potpisivati bilo kakvu izjavu s njim. S druge strane, njegovom najboljem drugu Miloradu Dodiku smeta tačka u zajedničkoj izjavi kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.

"Lijepo ću im to reći u Briselu. Traže da se mnoge stvari istaknu u rezoluciji, a jedna od njih je da, eto mi osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu. Vjerujem da postoji konsenzus među nama iz Republike Srpske i da ćemo reći da osuđujemo rat, a ne da kvalifikujemo šta je agresija, a šta ne", rekao je Dodik.