Karantin, zatvaranje granica, ograničenja putovanja... Pandemija Covid-19 teško je pogodila turističku industriju širom svijeta, posebno u zemljama čija je ekonomija najzavisnija od ovog sektora.

Priložena mapa pokazuje koje evropske zemlje posebno zavise od turističke industrije, prema posljednjim podacima Svjetskog savjeta za putovanja i turizam iz 2021. godine. U Crnoj Gori, naprimjer, turistička privreda učestvovala je lani s četvrtinom bruto domaćeg proizvoda (BDP). Procent je također relativno visok u drugim balkanskim zemljama, kao što pokazuje grafikon. Hrvatska je sa svojih 16,1 posto na prvom mjestu u Evropskoj uniji po zavisnosti od turizma.

U Španiji je pandemija posebno negativno utjecala na turističku aktivnost. Doprinos sektora putovanja i turizma porastao je sa 14,3 posto od BDP-a u 2019. godini, prije pandemije, na 8,5 posto u 2021. godini. Unatoč ovom smanjenju, procent je i dalje viši od evropskog prosjeka, koji iznosi 6,2 posto.

Svjetski turizam nastavlja se oporavljati. U apsolutnom iznosu, doprinos turizma svjetskom BDP-u iznosio je oko 9,6 biliona američkih dolara u 2019. godini, što je broj koji je s izbijanjem pandemije pao za polovinu, na 4,8 biliona, iako se 2021. turistička industrija oporavila za 21,7%, na 5,8 biliona.

Koliko je udio turizma u GDP-u Bosne i Hercegovine? Prema Analizi sektora turizma u Bosni i Hercegovini, koju je njemačka razvojna agencija u BiH (GIZ) objavila u maju 2021, u pretpandemijskoj 2019. godini turizam je sudjelovao sa 2,8 posto u BDP-u Bosne i Hercegovine. S druge strane, na službenoj web-stranici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini tvrdi se da turizam doprinosi BDP-u s približno 10 posto. Iz ovdje priloženog grafikona, vidi se da je Bosna i Hercegovina uvrštena među zemlje u kojima turizam u BDP-u pridonosi između 5 i 10 posto.

Prema podacima WTTC-a (World Travel and Tourism Council) turizam je 2019. godine imao udio od 10,3 posto u BDP-u Bosne i Hercegovine, 5,3 posto 2020. godine i 6,1 posto 2021. godine.