Četiri penjačice iz nekoliko različitih zemalja danas su stigle na vrh planine K2, druge najviše planine na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Planinarke koje su uspjele ostvariti taj podvig i osvojiti vrh planine K2 su Pakistanke Samina Baig i Naila Kiani te Arapkinja Nelly Attar i Iranka Afsaneh Hesamifard, koje su postale prve Pakistanke, Arapke i Iranke koje su se popele na vrh visok 8.611 metaraiznad mora.

Sekretar Alpskog kluba Pakistana Karrar Haidri potvrdio je da je misija bila uspješna.

Baig je prva stigla na vrh K2 u 7.42 ujutro, a zatim je na vrh stigla njena zemljakinja Kiani, zajedno s Hesamifardom iz Irana, i Attar, koja je etnički Libanka, ali je rođena i odrasla u Saudijskoj Arabiji.

Baig je iz udaljenog sela Shimshal u sjevernoj regiji Gilgit-Baltistan, a 2013. godine je postala i jedina Pakistanka koja se popela na najviši vrh svijeta Mount Everest. Ona također drži jedinstveni rekord kao prva Pakistanka koja se popela na sedam najviših vrhova na sedam kontinenata.

Kiani je prva Pakistanka majka koja je osvojila vrh K2. Po zanimanju je bankarka i trenutno živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Planina K2 poznata je i kao "divlja planina", zbog opasnih alpinističkih uspona i ima drugu najvišu stopu smrtnosti među penjačima na planinama višim od 8000 metara. Višu stopu ima samo nepalska Annapurna.

Do sada je na vrh K2 uspjelo doći ukupno oko 300 planinara. U tom pokušaju život je izgubilo 86 penjača.

K2 je sve do jula prošle godine bio vrh koji penjači nisu uspjeli osvojiti u zimsko doba, ali tada je taj podvig ostvario desetočlani tim iz Nepala.