Dragan Šojić, direktor Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, uputio je obavijest državnim institucijama u kojoj stoji da će u dvije zgrade institucija na sarajevskom Marijin-dvoru, onoj u kojoj je Parlamentarna skupština BIH i drugoj u kojoj su ministarstva, od danas ostati bez grijanja.

Razlog zvaničnog početka smrzavanja, kako stoji u Šojićevom dopisu, jeste to što je kompanija koja je pobijedila na tenderu odustala od isporuke mazuta jer je cijena goriva u međuvremenu narasla pa joj se nije isplatilo dobaviti gorivo po cijeni koja je bila ugovorena.

I tako je Šojić, umjesto da raspiše drugi tender ili hitnu nabavku, odlučio ne raditi ništa i ostaviti službenike institucija BiH (glavešine ionako na posao skoro da i ne dolaze) da se smrzavaju. Preporučio im je da organizuju posao u skladu sa novonastalim okolnostima, baš kao da je riječ o dolasku na posao u Harkov a ne u centar Sarajeva.

Da li to znači da trebaju raditi u smjenama, u dugim gaćama, od kuće, dal' da budu on-line ili off-line, da kupuju grijalice ili vunene čarape i termofore, da sami nabave koji litar mazuta, ništa od toga Šojić u svom dopisu nije precizirao.

Grijanja nema i gotovo.

A možda će hitnu nabavku, da se ne bi prehladio, raspisati neko od drugih direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH. Računajući Šojića, trenutno ih je četverica na toj dužnosti, a možda i više jer se ondje direktori biraju stalno, a nikako ne razrješavaju dužnosti čak i kad im po isteku mandata dođu nasljednici.

Znalo ih je biti i više od četiri direktora istovremeno. Kako kome istekne mandat, tako ostane na direktorskoj poziciji jer su svi procesi u institucijama Bosne i Hercegovine, pa tako i imenovanja, uglavnom blokirani bojkotom političara iz entietat RS, pa bivši i sadašnji čekaju da ih se smjesti na neku drugu dužnost na koju su birani da bi na njihova mjesta stigli novoimenovani.

Direktora ima, ima i Službe, ima i zajedničkih unosnih, privatnih poslova u toj službi. Samo nema grijanja. Toliko o odgovornosti silnih direktora, toliko o njihovoj sposobnosti planiranja.          

I prije Šojićeve obavijesti, zgrade Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara u Sarajevu  praktično su već danima bez grijanja. Oni koji dolaze na posao i rade, a uglavnom je riječ o službenicima a ne o skupo plaćenim ministrima i njihovim savjetnicima, smrzavaju se svaki dan od podneva pa nadalje jer nadležna služba održavanja tada isključi grijanje.

Prostorije Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH na Marijin Dvoru zagrijavaju se na mazut a osnovano se sumnja da već mjesecima iz skladišta Službe za zajedničke poslove institucija BiH nestaju ogromne količine mazuta koje se kasnije valjda preprodaju na crnom tržištu kao lož-ulje.

Da se to dešava, i to uglavnom prilikom primopredaje goriva, odnosno istakanja mazuta iz cisterni, sumnja se već odavno, neki od odgovornih lica iz zgrada institucija države su na to upozoravali no ništa se nije desilo. Niti je provedena kakva istraga niti je neko odgovarao za to.

Ona trojica-četvorica direktora  Službe za zajedničke poslove institucija BiH očito imaju važnijih poslova. Među tim poslovima, nažalost, nisu dobro planiranje, ni odgovorno trošenje novca iz budžeta institucija BiH.