Muzički rukopis koji je pisao Ludwig van Beethoven vraća se nasljednicima porodice Petschek, najbogatije porodice u Čehoslovačkoj prije Drugog svjetskog rata, čiji su članovi morali pobjeći iz zemlje kako bi izbjegli Holokaust.

Moravski muzej u češkom gradu Brnu imao je originalni rukopis za četvrti stav Beethovenovog gudačkog kvarteta n B-dur, op. 130 u svojoj kolekciji više od 80 godina. Muzej je ove sedmice prvi put izložio partituru u iščekivanju da će je predati svojim pravim vlasnicima.

"To je jedan od najdragocjenijih predmeta u našim zbirkama", rekla je kustosica muzeja Simona Šindelarova.

Iz Muzeja navode da je zakon o restituciji imovine koju su ukrali njemački nacisti omogućio povratak. Nepoznati su detalji o tome kako je porodica, čije je bogatstvo uglavnom dolazilo od rudarske industrije i bankarstva u srednjoj Evropi, nakon Prvog svjetskog rata nabavila ovu partituru.

Moravski muzej je 3. avgusta potpisao ugovor o prenosu vlasništva nad rukopisom na njegove nasljednike. Međutim, druge porodice sa potraživanjima imovine i vrijednih stvari izgubljenih tokom Drugog svjetskog rata još uvijek čekaju na rješavanje svojih slučajeva.