Neki dijelovi njemačkog autoputa nemaju ograničenja brzine, a neki su to ljudi doslovno shvatili. U julu 2021. godine Radim Passer, češki milijarder, u svom je Bugatti Chironu voziobrzinom većom od 400 km/h ili vrlo precizno, dostigao je brzino 417 km/h.

Video, objavljen 9. januara, izazvao je bijes njemačkog ministra saobraćaja Volkera Wissinga, uprkos tome što je "performans" češkog milijardera zvanično legalan zbog nedostatka ograničenja brzine. Ali istraga je i dalje otvorena, piše Daily Mail. Njemački Zakon o putevima precizira da svako mora "kontrolirati svoje vozilo". Ako istraga dokaže da Radim Paser to nije mogao učiniti, prijeti mu kazna do dvije godine zatvora.

Stručnajci napominju da se pri ovoj brzini prelazi 115 metara u sekundi i tu se mnogo toga ne da kontrolirati. Pri ovoj brzini, gume su pod nevjerovatnim pritiskom i porastom temperature. Vožnja pri brzini većoj od 400 km/h rizična je iz nekoliko razloga, između ostalog zbog guma. Ako pri ovoj brzini pukne guma, auto odleti.

Automobil kojeg je vozio češki milijarder, Bugatti Chiron, od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 3 sekunde. Sa 1.500 konjskih snaga, maksimalna teoretska brzina ovog automobila je 420 km/h. Bugatti Chiron izuzetno je vozilo proizvedeno u Francuskoj, u gradu Molsheim u Alzasu, u kompaniji koju je nedavno kupio Mate Rimac, momak rođen u Livnu, vlasnik kompanije Rimac Automobili. Bugatti Chiron proizveden je u samo 500 primjeraka, a početni model ovog automobila košta tri miliona eura.

Poslije ove vijesti sramota je reći da u Sarajevu postoje noćne trke, uglavnom golfova.