U sali Centra za kulturu, načelnik Općine Doboj Istok Kemal Bratić jučer je svečano otvorio izložbu "Bosanski jezik".

Ispred organizatora, Centra za dijasporu “Mreža”, obratio se predsjednik Adis Tanović, a zatim prof. dr. Alica Arnaut, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, i doc. dr. Dženan Kos, direktor JU Gradska biblioteka Travnik.

Općina Doboj Istok i Centar za dijasporu “Mreža” su najavili saradnju i na narednim projektima, koji imaju cilj uvezivanja bosanskohercegovačke dijaspore i Bosne i Hercegovine.

Centar za dijasporu “Mreža”, kada je osnivan, imao je, među ostalim, cilj da radi projekte od značaja za lokalne zajednice u BiH te ih povezuje s bosanskohercegovačkom dijasporom.

Centar za dijasporu “Mreža” ovim događajem započeo je manifestaciju “Dani bosanskog jezika”, a već 17. jula nastavlja se u Sanskom Mostu.

18. jula predavanje o očuvanju bošnjačkog identiteta održat će djeci iz dijaspore koja se nalaze na ljetovanju u Bosni i Hercegovini.

Program i manifestacije u Bosni i Hercegovini održavati će se sve do sredine oktobra u više od dvadeset gradova i općina, a već početkom novembra planirana je velika evropska turneja.

Kroz ovaj projekat Centar za dijasporu „Mreža“ želi istaći milenijski kontinuitet bosanskog jezika, koji će zajedno sa bosanskom državnošću biti predstavljen kroz bogate ilustracije iz Arhiva BiH i Historijskog arhiva Sarajevo. Pokrovitelji su gradovi i općine Federacije Bosne i Hercegovine.

Istodobno je ova organizacija započela i akciju dodjele bajramskih paketića u povratničkim džematima i djeci bez roditeljskog staranja. Centar je do sada obezbjedio oko 1.000 paketića, a pokrovitelji su općine Federacije BiH, džemati i udruženja iz dijaspore.