S radom je krenuo Centar za dijasporu “Mreža”, udruženje specijalizirano za uvezivanje dijaspore s domovinom. Kroz konkretne projekte želja im je da probude uspavani aktivistički potencijal i u domovini i u dijaspori.

“Nažalost, bilo je puno obećanja koja su iznevjerena, a zatim su uslijedila i razočarenja. Iz toga je proizašlo da je sve manje onih koji su spremni povjerovati da je aktivistička mreža moguća”, poručuje predsjednik Centra Adis Tanović.

Projekti “Mreže” kreću od lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, a zatim svoj put nastavljaju u dijaspori. Jedan od projekata koji ima izuzetan značaj za našu dijasporu jeste Bosanski jezik. Prvi javni događaj u organizaciji “Mreže” jeste izložba Bosanski jezik, koja će svečano biti otvorena u Jajcu 19. februara 2020, povodom Dana maternjeg jezika (21. februar) i Dana Općine Jajce (22. februar).

„Izložba donosi informacije na koga se odnosi ime bosanski jezik, zatim informacije o pet govornih tipova bosanskog jezika, o pismima kojim se koristilo u prošlosti, o bosančici, arebici i prvim rječnicima. Odgovaramo na pitanje šta je osobenost bosanskog jezika, bavimo se ulogom franjevaca koji su se osjećali Bošnjacima i svoj maternji jezik imenovali bosanskim. U Arhivu BiH našli smo bogatu građu koja se tiče prelomne 1907. godine kada je Zemaljska vlada ukinula bosanski jezik i zamijenila ga srpsko-hrvatskim, a na velikom broju panoa iznosimo šta su o bosanskom jeziku govorili književni velikani poput Maka Dizdara, Skendera Kulenovića, Miroslava Krleže, Isidore Sekulić, Alije Isakovića... Ističemo da se na velikom broju panoa vidi živa aktivnost u čuvanju bosanskog jezika u savremenosti u okviru neovisnih lingvističkih istraživanja, kao i razvoja bosnistike u i izvan BiH“, kaže za Fenu predsjednik Centra za dijasporu 'Mreža' Adis Tanović.

Pokrovitelj manifestacije jeste Općina Jajce. Već 26. februara izložba Bosanski jezik će povodom Dana nezavisnosti svečano biti otvorena i u Travniku, u Domu kulture, u večernjim satima. Pokrovitelj manifestacije jeste Općina Travnik. Najavljuju da će organizirati i brojne druge manifestacije širom naše domovine, a čim se otvore granice, kreću u aktivnu saradnju s dijasporom.