Centar za dijasporu “Mreža”, organizacija specijalizirana za uspostavljanje i razvijanje odnosa između domovine i bosanskohercegovačke dijaspore, upozorava dio medija i javnosti na neprimjerene etikete koje se ovih dana pojavljuju u javnosti. 

Naime, snimak supružnika u automobilu njemačkih registracijskih oznaka, koji su bacili smeće u rijeku Usoru, izazvao je niz reakcija javnosti.

Nažalost, opravdana osuda dvoje pojedinaca počela se pretvarati u nedopustiv generalizirajući stav po kojemu se nameće teza da je „dijaspora došla u Bosnu i Hercegovinu da baca smeće“. 

Centar za dijasporu „Mreža“ osuđuje ovakvu vrstu etiketa i upozorava da one vode u ksenofobiju i šovinizam te doprinose atmosferi otuđenja koja razdvaja maticu od njene dijaspore koja u Bosnu i Hercegovinu ne dolazi da bi bacala smeće.

Bosanskohercegovačka dijaspora u Bosnu i Hercegovinu dolazi u posjetu svojem zavičaju i rodbini, a njeno prisustvo pritom ekonomski značajno doprinosi domovini. 

Centar za dijasporu „Mreža“ skreće pozornost da bi naš zajednički cilj trebao biti približavanje, a ne udaljavanje, množenje naših zajedničkih potencijala, a ne dijeljenje na temelju stvaranja umjetnih razlika.  

Stoga je zbog neprimjerenog čina dvoje pojedinaca krajnje neprihvatljivo izricati presude čitavoj dijaspori te izazivati pogubnu netrpeljivost.