Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) ove godine obilježava jubilarnu 20. godišnjicu osnivanja, a čelni ljudi te visokoškolske ustanove poručili su da su ponosni na ostvarene uspjehe i najavljuju nastavak i jačanje misije koju ta ustanova ima, javlja Anadolija.

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin podsjetio je da je IUS osnovan prije 20, a prve studente primio prije 19 godina i da je osnivanje takve visokoobrazovne ustanove bila investicija i poklon turskih privrednika i članova akademske zajednice Bosni i Hercegovini.

“IUS je u proteklom periodu postao jedan od prestižnih univerziteta u Bosni i Hercegovini i značajno doprinosi odnosima između dvije zemlje na polju akademskog rada, ali i tako što predstavlja međunarodnu platformu koja okuplja studente iz BiH, Turkiye i drugih zemalja iz svijeta. Mi sa zadovoljstvom pratimo uspjehe IUS-a. Uspostavljena je saradnja i zajednički programi s važnim univerzitetima u Turkiye i smatramo da je to važno za BiH i želimo da se te aktivnosti nastave“, kazao je ambasador Babur Girgin.

Ističući kako mnogi studenti iz BiH i regije studiraju u Turkiye, Babur Girgin je kazao kako je IUS omogućio i dolazak mnogih studenata iz Turkiye u BiH i tako most saradnje na polju obrazovanja učinio dvosmjernim.

“Zahvaljujući IUS-u, više ne idu samo studenti iz BiH u Turkiye, već i iz Turkiye dolaze u BiH i mi kao ambasada to smatramo značajnim mostom“, zaključio je ambasador Babur Girgin.

Predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF), pod čijim okriljem univerzitet djeluje, Hasan Topaloglu podsjetio je da je IUS dobio dozvolu za rad 2003., a prve studente primio 2004. godine.

“Nakon 20 godina mogu reći da smo uspjeli ostvariti uspjehe koje smo na početku maštali i zamišljali“, kazao je Topaloglu i dodao da je IUS osnovan s idejom da bude plato za naučna istraživanja, edukaciju i upoznavanje mladih iz BiH, Turkiye i drugih dijelova svijeta.

Ističući kako je IUS dao veliki broj akademskih građana i intelektualaca koji su nakon završetka studija postali korisni članovi društva u svojim zemljama i općenito, Topaloglu je kazao da je 2014. godine IUS proglašen najkvalitetniji univerzitetom na Zapadnom Balkanu od strane akreditacijskog centra sa sjedištem u Beču.

“Naš univerzitet je tako prepoznat i cijenjen, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i mnogo šire. Provodimo program dvojnih diploma sa Istanbul univerzitetom ITU i Marmara univerzitetom. IUS je i u Turkiye postao poznat kao izuzetno kvalitetan univerzitet“, kazao je Topaloglu.

IUS-ov kompleks u Sarajevo prostire se na 73 dunuma površine i u njemu su izgrađeni svi potrebni objekti i sadržaji, a Topaloglu je kazao da postoji mogućnost građenja novih objekata u tom kompleksu kada to bude zahtijevalo povećanje broja studenata.

“Trenutno imamo 2.000 studenata, a taj broj želimo povećati na 3.000 ili 3.500 u naredne tri ili četiri godine. Imamo potencijale za to i svakim danom je naš kvalitet sve prepoznatljiviji u regiji. Nastavit ćemo unapređivati kvalitet, broj studenata i naučnih studija i tako pronositi glas o našem univerzitetu“, kazao je Topaloglu.

Istakao je Topaloglu da svršenici fakulteta na IUS-u danas obnašaju veoma značajne funkcije u privredi, privatnom sektoru, obrazovanju i politici te je dodao da je i to pokazatelj da IUS-ovi maturanti stečenim znanjima i vještinama lako nađu i zauzmu svoje mjesto u društvu.

On je kazao SEDEF povodom ove 20. godišnjice osnivanja IUS-a planira povećati fond za stipendije. Upravo ovih dana se provode testiranja za stipendiranje na kojim svršenici srednjih škola mogu dobiti stipendije.

Dokumentarni film “Priča o osnivanju IUS-a“ bit će sutra premijerno prikazan u kompleksu tog univerziteta.

“Naš univerzitet ima svoju priču, zašto i kako je osnovan, šta o tome misle osnivači, koji su bili njihovi problemi pri osnivanju, kako se rodila sama ta ideja u Turkiye i ovdje u BiH, kako je ona realizirana te je u vezi s tim snimljen dokumentarac koji su uradili profesor i njegova ekipa sa Odjela za vizualne umjetnosti.

Rektor IUS-a Ahmet Yildirim istakao je da između misije postavljene pri osnivanju i danas nakon 20 godina nema velike razlike, ali da su ciljevi sve veći shodno uvjetima i dešavanjima u svijetu.

Podsjetivši da je IUS osnovan da bi bosanskim studentima dao kvalitetno obrazovanje i da bi dao novu mogućnost studiranja studentima iz Turkiye, Yildirim je kazao da je nastava počela sa 70-ak studenata, a da danas IUS ima 2.000 studenata s planom povećanja tog broja svake naredne godine.

“IUS je u periodu iza nas izrastao u najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini. Prema renking listama smo odmah iza dva državna univerziteta u BiH, a stalno napredujemo i na evropskom i globalnom planu. Posebnu važnost dajemo i istraživanjima i publikacijama i vidimo da to doprinosi kvalitetu našeg univerziteta. To je za nas važno jer put univerziteta je dug i dugoročan. Ponosni smo gdje smo stigli za ovih 20 godina i vjerujemo da ćemo nastaviti tim putem, a najbolji pokazatelj za to je sve veći interes prema našem univerzitetu i sve bolja prepoznatljivost naših diploma u svijetu“, kazao je Yildirim.

Podsjetio je Yildirim da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na ceremoniji dodjele počasnog doktorata kazao da je IUS važan nost kulture i obrazovanja koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Turkiye, ali i sve druge zemlje te ga je uporedio sa Starim mostom. Doista imamo takvu misiju da jačamo bosansko-tursko bratstvo među mladim, da im ponudimo kvalitetno obrazovanje i uspostavljamo vezu među različitim kulturama, a danas imamo studente iz 45 zemalja. Istodobno se tako doprinosi i miru“, kazao je Yildirim.

Dani otvorenih vrata i Spring fest su događaji na kojima IUS predstavlja svoje dosadašnje uspjehe i planove za budućnost, a Dani otvorenih vrata će biti u subotu na dan kada se održava i ispit za stipendiranje.

Yildirim je kazao da je IUS odveć postao veoma poznat i da i bez takvih promocija privlači pažnju zainteresiranih studenata i njihovih porodica. On je kazao da IUS želi zadržati veliki broj kada su u pitanju studenti iz BiH i Turkiye, ali da u narednom periodu planira povećati broj studenata iz ostatka svijeta.

“Mogli smo organizirati i svečane ceremonije proslave jubilarne 20. godišnjice IUS-a, ali to neće biti slučaj jer smo u velikoj žalosti i boli zbog nedavnih razornih zemljotresa i poplava u kojima smo izgubili mnoge živote. Tako ne razmišljamo o nekim slavljima i zabavama, već ćemo jubilej obilježiti prigodnim kulturnim i edukativnim programima“, kazao je Yildirim.